Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Skrnavljenje hramova: Novi evropski standard?

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/skrnavljenje.jpg

Okupirane teritorije – Na okupiranim teritorijama je bio opljačkan i oskrnavljen hram Svetog arhangela Mihaila, koji se nalazi u nevelikom gradiću Štimlju 30 kilometara od Prištine. Od sredstava UNESKA hram je bio u potpunosti restauriran u junu ove godine, ali u obnovljenom stanju nije stajao ni dve nedelje.

Istovremeno je Atifete Jahjaga prošle nedelje istupila sa izjavom „da je Kosovo kao nezavisna suverena država postala faktor stabinosti i mira u regionu i zalaže se za razvoj dobrosusednih odnosa u okviru evrointegracije“.

Simptomatično je da posle izjave nelegalnih šiptarski struktura o „nenadgledanoj nezavisnosti“ od septembra ove godine, broj napada na pravoslavne sakralne spomenike i na Srbe u pokrajini ne samo da se nije smanjio, već neprestano raste.

Ni poseta šefa UN, Ban Ki Muna, pokrajini očigledno šiptarima nije prepreka za pljačke i ubistva Srba, bez obzira na izjave nelegalnih šiptarskih struktura. O situaciji u pokrajini govorio nam je koordinator programa za sakupljanje sredstava za pomoć SPC na okupiranim teritorijama, jeromonah Sretenskog manastira Ignatij.

„U tome što se crkve skrnave u suštini nema ništa novo. Slični slučajevi u principu nisu prestajali od 1999. godine i dešavali su se i ranije. To je opšta karakteristika ponašanja albanske većine prema pravoslavnim crkvama na teritoriji Kosova i Metohije koji se za njih asociraju sa srpskim kulturnim nalseđem. Poslednji konkretni slučaj svedoči o pravom stanju društva na teritoriji Kosova i Metohije. Meni se čini da same vlasti u Prištini nisu u stanju da uvedu kontrolu i red.“

A ako nelegalne šiptarske strukture ne mogu da osiguraju elementarni red na teritoriji na koju pretenduju, o kakvom „nenadgledanoj nezavisnosti“ može biti reči, ako se ruše tek nedavno obnovljeni pravoslavni hramovi, a život Srba je u stalnoj opasnosti.

Pri tome ne samo da se ne vodi istraga zločina počinjenih nad Srbima, već se uništavaju i tragovi, kao što se to desilo sa srpskim grobljem u Žilovodama. A međunarodne snage, prisutne u pokrajini, očigledno više vole da se ne mešaju u dešavanja ili da podržavaju šiptare, povlađujući njihovoj potpunoj nekažnjivosti.

Pljačkanje crkve Svetog arhangela Mihaila i svi drugi otvoreni zločini protiv Srba još jednom svedoče o potpunoj neozbiljnosti „nezavisnog Kosova“, kako „države“, tako i društva, nesposobnog da usvoji elementarne pravne norme i obaveze prema srpskoj manjini na ovim okupiranim srpskim teritorijama.

Izvor: Vladimir Putjatin / Glas Rusije / Vaseljenska TV

 

Vezane vijesti:

Uništeni dom ljubavi i milosrđa

Oskrnavljena crkva u Štimlju, uhapšena četiri Albanca

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: