Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Скрнављење храмова: Нови европски стандард?

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/skrnavljenje.jpg

Окупиране териториjе – На окупираним териториjама jе био опљачкан и оскрнављен храм Светог архангела Михаила, коjи се налази у невеликом градићу Штимљу 30 километара од Приштине. Од средстава УНЕСКА храм jе био у потпуности рестауриран у jуну ове године, али у обновљеном стању ниjе стаjао ни две недеље.

Истовремено jе Атифете Јахjага прошле недеље иступила са изjавом „да jе Косово као независна суверена држава постала фактор стабиности и мира у региону и залаже се за развоj добросуседних односа у оквиру евроинтеграциjе“.

Симптоматично jе да после изjаве нелегалних шиптарски структура о „ненадгледаноj независности“ од септембра ове године, броj напада на православне сакралне споменике и на Србе у покраjини не само да се ниjе смањио, већ непрестано расте.

Ни посета шефа УН, Бан Ки Муна, покраjини очигледно шиптарима ниjе препрека за пљачке и убиства Срба, без обзира на изjаве нелегалних шиптарских структура. О ситуациjи у покраjини говорио нам jе координатор програма за сакупљање средстава за помоћ СПЦ на окупираним териториjама, jеромонах Сретенског манастира Игнатиj.

„У томе што се цркве скрнаве у суштини нема ништа ново. Слични случаjеви у принципу нису престаjали од 1999. године и дешавали су се и раниjе. То jе општа карактеристика понашања албанске већине према православним црквама на териториjи Косова и Метохиjе коjи се за њих асоцираjу са српским културним налсеђем. Последњи конкретни случаj сведочи о правом стању друштва на териториjи Косова и Метохиjе. Мени се чини да саме власти у Приштини нису у стању да уведу контролу и ред.“

А ако нелегалне шиптарске структуре не могу да осигураjу елементарни ред на териториjи на коjу претендуjу, о каквом „ненадгледаноj независности“ може бити речи, ако се руше тек недавно обновљени православни храмови, а живот Срба jе у сталноj опасности.

При томе не само да се не води истрага злочина почињених над Србима, већ се уништаваjу и трагови, као што се то десило са српским гробљем у Жиловодама. А међународне снаге, присутне у покраjини, очигледно више воле да се не мешаjу у дешавања или да подржаваjу шиптаре, повлађуjући њиховоj потпуноj некажњивости.

Пљачкање цркве Светог архангела Михаила и сви други отворени злочини против Срба jош jедном сведоче о потпуноj неозбиљности „независног Косова“, како „државе“, тако и друштва, неспособног да усвоjи елементарне правне норме и обавезе према српскоj мањини на овим окупираним српским териториjама.

Извор: Владимир Путjатин / Глас Русиjе / Васељенска ТВ

 

Везане виjести:

Уништени дом љубави и милосрђа

Оскрнављена црква у Штимљу, ухапшена четири Албанца

 

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Пратите нас на друштвеним мрежама: