Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Скандал: Лежаљке, сунцобрани поред Плаве гробнице

Почасни конзули Србије и Русије траже да се са острва Видо под хитно уклони плажа која је формирана у луци, на месту где почиње прилаз Спомен-костурници српским војницима из Првог светског рата. Лежаљке и сунцобране поред Плаве гробнице поставио је ресторан који је у власништву америчког ланца хотела.

Скандал: Лежаљке, сунцобрани поред Плаве гробнице

Лежаљке су постављене у самој луци, на месту где се искрцавају ходочасници који желе да се поклоне сенима предака, испод српске и грчке заставе поред споменика који је српским страдалницима подигао град Крушевац, иначе побратим Крфа.

Купачи који вероватно и не знају да увала поред ове крије кости више од 4800 српских војника који су умрли од тифуса и исрцрпљености.

Жељко Поповиц́, председник Удружења грчко – српског пријатељства, за Спутњик објашњава да иза овог нечасног геста стоји једини ресторан на Виду, чији је власник ланац хотела којим управља амерички капитал.

„Икос је један од најлуксузнијих хотела у целој Грчкој, он је закупио тај ресторан на острву на 12 година, али им изгледа није довољан ресторан, па би хтели и вец́и део плаже. Упутили су захтев општини Крф да закупе обалу, 4000 квадратних метара обале, наравно, тај захтев је одбијен“, каже нам Поповиц́.

Он је активан и у Удружењу за заштиту Вида чији су чланови и два бивша градоначелника Крфа, који су велики пријатељи нашег народа, ту су и историчари, народни посланици, људи којима је јасан значај овог острва за Србе.

Они су, уз помоц́ локалних медија, који такође добро знају шта се на острву дешавао, прошле године реаговали, када је претходни закупац ресторана од луке направио плажу.

Острво Видо припада општини Крф, на њему ништа не може да се купи или изгради, једино може да се изнајми општинска бродска линија која на острво вози ходочаснике, али и спорни ресторан, објашњава Поповиц́.

„Уговор о изнајмљивању ресторана је јасан, зато Удружење за заштиту Вида и реагује. У њему стоји и да је забрањено пуштање гласне музике, организовање свадби и других весеља“, каже Поповиц́ и додаје да је и претходни закупац кршио правила.

Када је чуо за овај скандал, кустос Српске куц́е на Крфу Љубомир Сарамандиц́ одмах је реаговао, обавстио је почасног конзула Републике Србије на Крфу Спироса Нератзиса који се писмом обратио градоначелници и одмах захтевао да се лежаљке склоне.

Конзул је у писму објасно да су лежаљке постављене на неприкладно месо и појаснио шта оно значи за Србе, преноси нам Сарамадиц́.

„Градоначелница је два пута имала састанке са нашим највишим државним представницима, у септембру прошле године овде на Крфу, а у фебруару се у Београду срела са министром Ђорђевиц́ем задуженим за борачка питања. Био сам оба пута присутан, прва ствар коју сам сугерисао, јер сам на лицу места вец́ 20 година, је да пут од пристанишне луке до маузолеја не сме да има забавно – туристичке садржаје“, каже Сарамандиц́.

Како се поред све бриге општине о острву и осец́ањима Срба који су међу најбројнијм туристима ипак десило да Видо асоцира на туристичку дестинацију, уместо на спомен острво?

Жељко Поповиц́ открива да иза целе приче стоји лични интерес једног одборника у Скупштини град Крфа.

„То је човек који има приватни бизнис повезан са спорним хотелом. Очигледно га је новац покренуо да постави лежаљке, јер о томе није обавестио никога у општини. Када сам им пријавио случај, сви су били изненађени. Он се иначе жестоко борио да му једини посао буде управо брига о Виду, на првом састанку смо се разишли, управо због ове теме“, каже Поповиц́.

До острва – гробнице Видо, са Крфа ходочасници пристижу општинским бродиц́има. Они који долазе ових дана имају шта да виде, плажу у меморијалном комплексу.

Причу о самовољи одборника потврдио нам је и Сарамандиц́. Он каже да Срби имају право да се љуте, али да ни једног тренутка у овој кризи не смемо да заборавимо да Крфљани јако добро знају део историје у коме је настала Плава гробница.

„Ни једно насилно оштец́ење, а постоји десетак српских споменика на Крфу, није забележено. Ни један графит није исписан. Сви српски споменици третирају се као део локалне крфске историје. Постоји и идеја која треба да се реализује заједно са општином Крф, коју је корона зауствила, да се пут од луке и цео меморијални комплекс обележе на посебан начин. Мислим да је то једино решење, да онај ко и помисли на туристичке садржаје, схвати да то место није за купање“.

Сунцобрани и лежаљке постављени су тик ипред споменика српским страдалницима који је подигао град Крушевац, али и споменика чувеном руском адмиралу Ушакову који је Крф ослободио од Француске.

Сунцобрани и лежаљке постављени су тик ипред споменика српским страдалницима који је подигао град Крушевац, али и споменика чувеном руском адмиралу Ушакову који је Крф ослободио од Француске.

Нису само Срби ходочасници на Виду. Поред споменика који је подигао Крушевац, налази се за Русе важно знамење, споменик адмиралу Фјодору Ушакову, једном од најславнијих руских поморских команданата.

У рату са Наполеоном ослободио је Крф и још шест острва француске окупације, што Крфљани нису заборавили.

Како сазнајемо, протестно писмо градоначелници Крфа током дана упутио је и Николаос Канулас, почасни конзул Руске Федерације на овом острву.

Саговорници Спутњика сигурни су да ц́е градоначелница Меропи Идреу решити проблем, јер је више пута изјавила да за њеног мандата Видо сигурно нец́е постати туристичка дестинација.

Градоначелница Крфа Меропи Идреу током боравка у Београду од патријарха српског Иринеј добила је захвалницу за бригу о месту које чува успомену на страдалнике из Првог светског рата.

Градоначелница Крфа Меропи Идреу током боравка у Београду од патријарха српског Иринеј добила је захвалницу за бригу о месту које чува успомену на страдалнике из Првог светског рата.

За оно што вец́ чини за острво које чува српске кости патријарх Српски Иринеј лично јој је уручио захвалницу.

Удружење Грчко – српског пријатељства очекује да Лучка капетанија убудуц́е забрани пристајање бродовима на Видо, да буде дозвољено само онима који организовано возе посетиоце до Плаве гробнице, јер то је једини начин да Гробница плава спава.

Извор: (Спутњик / БН ТВ

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Пратите нас на друштвеним мрежама: