Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

SJEĆANjE NA VELIKO STRADANjE MLADE KRALjEVE VOJSKE

Datum objave: četvrtak, 25 juna, 2015
Objavljeno u Ostala stratišta
Veličina slova: A- A+
Posmrtni ostaci Srba u jami Ponor kod Miljevine
Posmrtni ostaci Srba u jami Ponor kod Miljevine

Kod jame Ponor u Miljevini kod Foče, u nedjelju 28. juna, biće služen pomen za više hiljada pripadnika Jugoslovenske vojske u otadžbini, koji su na tom mjestu stradali u maju 1945. godine.

Prema podacima Udbe, na području Foče i Kalinovika, prije 70 godina ubijeno je 9.000 ljudi, uglavnom golobradih mladića iz Šumadije i civila iz njihove pratnje, dok procjene novijih istraživača pominju od 10.000 do čak 25.000 ubijenih.

Mladići, koje je Jugoslovenska vojska u otadžbini mobilisala u septembru 1944. godine, većinom su streljani nakon predaje, kao ratni zarobljenici, a najveća grobnica nalazi se u jami Ponor u blizini crkve i rudnika u Miljevini.

Decenijama nakon Drugog svjetskog rata, stradanje mladih kraljevih vojnika u Miljevini bila je tabu tema, a njihova imena zavođena su u arhive u Srbiji pod šifrom “nestao u Bosni” ili “streljan u Bosni”, bez preciznijih podataka.

Sličnu sudbinu imali su i crnogorski četnici Pavla Đurišića koji su sa nekoliko hiljada civila pošli iz Crne Gore prema Austriji, a stradali su u Sloveniji.

Pomen parastos u Miljevini za pripadnike vojske Draže Mihailovića, ali i za sve poginule srpske borce u odbrambenim ratovima, na Vidovdan u 17.00 časova, organizuju Crkvena opština miljevinska i Boračka organizacija Foča.

 

Izvor: srna

 

Vezane vijesti:

Želim da moje dijete, nikada ne doživi ono što smo mi i naši …

promovisana monografija poginulih boraca i civila

OBILjEŽENE 22 GODINE OD STRADANjA SRPSKIH BORACA …

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top