Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Sjećanje na 363 solunska dobrovoljca

Predstavnici Ambasade Srbije u BiH, opštine Sokolac i Udruženja potomaka i poštovalaca srpskih dobrovoljaca od 1912. do 1918. godine položili su danas vijence na spomenik za 363 solunska dobrovoljca na Sokocu, povodom Dana potpisivanja primirja u Prvom svjetskom ratu.

Foto: katera.news
Foto: katera.news

Na ovom spomen-obilježju, podignutom 2008. godine, upisana su 363 imena dobrovoljaca sa područja opštine Sokolac, a sjećanje na djelo solunskih boraca sa ovog područja njeguje Udruženje potomaka i poštovalaca srpskih dobrovoljaca koji su učestvovali u oslobodilačkim ratovima Srbije od 1912. do 1918. godine.

Zamjenik ambasadora Srbije u BiH Damir Kovačević rekao je novinarima da Ambasada Srbije svake godine obilježava ovaj veliki dan.

Prema njegovim riječima, solunski dobrovoljci dali su život, prije svega, u odbrani Srbije, a onda i u stvaranju jedne velike države svih južnih Slovena.

Kovačević je rekao da se na današnji dan na simboličan način pokazuje da se herojstvo ljudi sa ovog prostora, koji su i tada pokazali jedinstvo Srba, ne zaboravlja.

Branimir Đurković iz Udruženja potomaka i poštovalaca srpskih dobrovoljaca od 1912. do 1918. godine kaže da svake godine potomci srpskih dobrovoljaca polaganjem vijenaca obilježavaju 15. septembar, dan početka proboja Solunskog fronta i 11. novembar, dan potpisivanja primirja kojim je završen Veliki rat.

„Na ovaj način otimamo od zaborava ulogu Srba sa druge strane Drine u odbrambenim ratovima Srbije i odajemo počast srpskom seljaku – ratniku koji je i prije 100 godina znao da bez zajedničke borbe nema slobode za srpski narod“, rekao je Đurković.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Obeležen Dan primirja u Prvom svetskom ratu | Jadovno 1941.

Kruševac–Solun–Marselj 1915. | Jadovno 1941.

Car Nikolaj slao Srbe da spasu otadžbinu | Jadovno 1941.

Ujedinjenje ili smrt | Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: