Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Šesti put srušena spomen-ploča otetim srpskim novinarima

Spomen-ploča postavljena kao znak sjećanja na otete novinare Radio Prištine Đuru Slavuja i Ranka Perenića kod Orahovca na Kosovu i Metohiji porušena je i odnesena šesti put, saopšteno je danas iz Udruženja novinara Srbije /UNS/, koje od 2012. godine postavlja obilježje na mjestu gdje su posljednji put viđeni srpski novinari.

foto D. Dozet
foto D. Dozet

Nepoznati počinioci polomili su obilježje i odnijeli ga, a oko mjesta gdje je bilo ostavljena je velika količina kostiju, najvjerovatnije, životinjskog porijekla.

Ponovno rušenje ploče na mjestu gdje su, na putu Velika Hoča-Zočište 21. avgusta 1998. godine nestali novinari Radio Prištine Đuro Slavuj i Ranko Perenić osudili su UNS i Društvo novinara Kosova i Metohije, koji traže da međunarodne i kosovske institucije otkriju ko šesti put čini ovaj vandalizam.

„Ovo se desilo svega nekoliko dana nakon što su zvaničnici Kosova saopštili da zakon o Specijalnom sudu neće biti ukinut i očigledno je nekoga uhvatila panika, da nekome savest nije mirna. Krajnje je vreme da se Specijalni sud ozbiljno pozabavi pitanjem ubijenih i otetih novinara. Kosti koje su ovde rasute su nešto što nije normalno i nadam se da to nije poruka nama i našim kolegama“, rekao je predsjednik Društva novinara Kosova i Metohije Budimir Ničić.

Ničić ukazuje da je ovo poruka i Beogradu da „glavni problemi Srba na Kosovu nisu traktori i ovce, već da su ovo istinski problemi, te da je i krajnje vreme da se rešavaju i u Prištini, i u Beogradu, i u Briselu“.

Novinar Živojin Rakočević rekao je da je tabla rušena pet puta, ali da je ovaj put najgrozniji.

„Nećemo odustati i koliko u narednih mesec dana stavićemo novu tablu. Vratićemo je da opomenemo sve da ljudski život, da život profesionalca, život ljudi koji sve dali slobodi nije zaboravljen“, naglasio je Rakočević.

Slučaj nije prijavljen policiji jer je UNS iz policijskog izvještaja saznao da je ploča uništena.

Udruženje novinara Srbije i Društvo novinara Kosova i Metohije ponovo traže da Euleks i kosovska policija konačno počnu da odgovorno rade i obavijeste javnost šta su preduzeli na pronalaženju i kažnjavanju kidnapera novinara.

Slavuj i Perenić su nestali kada su, pošavši da urade reportažu o povratku otetih monaha u manastir Zočište, skrenuli na pogrešan put i prešli na teritoruju koju je kontrolisala „Oslobodilačka vojska Kosova“. Bili su u automobilu „zastava 128“ plave boje koji nikada nije pronađen.

Na obilježju na srpskom i albanskom jeziku piše: „Ovde su 21. avgusta 1998. otete naše kolege novinari Đuro Slavuj i Ranko Perenić. Tražimo ih…“

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Kosmet – godišnjica ubistva srpskih novinara | Jadovno 1941.

Tragedija porodice Perenić: Sve se nadam Ranku | Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: