fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Tragedija porodice Perenić: Sve se nadam Ranku

Tragedija Snežane Perenić (55) čiji je muž otet na KiM. Lakša mi je neizvesnost nego da dođe crna vest

Kolege novinari sa KiM ne zaboravljaju Perenića i Slavuja / Foto: Dragana Zečević
Kolege novinari sa KiM ne zaboravljaju Perenića i Slavuja / Foto: Dragana Zečević

Težak je ovo život u neznanju, nalik kazni, ali nekada mi se čini da mi je lakše i da živim u neizvesnosti nego da čujem najcrnju vest. Svesna sam da posle devetnaest godina teško mogu čuti nešto dobro, ipak se bojim onoga što bih mogla saznati – ovo su reči Snežane Perenić (55) iz Kosova Polja čiji je muž Ranko u 39. godini sa kolegom Đurom Slavujem kidnapovan 21. avgusta 1998. godine nedaleko od manastira Zočišta u opštini Orahovac.

Kaže, prošle su tolike godine ali se u njenim emocijama ništa nije pomaklo. Čini joj se, svaki dan da će se Ranko ipak pojaviti…

– Nema jutra a da se ne zapitam da li je sve urađeno što je moglo da se uradi da on i njegov kolega Đuro budu oslobođeni iz kandži „Oslobodilačke vojske Kosova“ – pita se Snežana. Podseća da su Ranko i Đuro, tog 21. avgusta krenuli do manastira Zočište da urade priču o kidnapovanim monasima, koji su posredstvom međunarodnog Crvenog krsta oslobođeni od „OVK“.

Ova žena dodaje da su Ranko i Đuro poslednji put viđeni u Velikoj Hoči, gde su ih meštani uputili prečicom do manastira. Međutim, oni su očito zalutali, odnosno otišli su, kako smo kasnije saznali, pravo u ruke teroristima „OVK“.

– Ostala sam sama sa dva sina, od 14 i devet godina. Prvih dana i meseci nadali smo se da će nam se Ranko vratiti, da će ih pustiti. Obijala sam vrata svih tadašnjih misija, Unmika, Kfora… Uspela sam da dođem i do Amerikanca Šona Brnsa, za kojeg su govorili da je tada veoma značajan na Kosovu i molila ga da obiđe teren gda su kidnapovani moj muž i njegovo kolega ali uzalud – nastavlja priču Snežana.

Posle otmice supruga Snežana je izbegla u Inđiju. Zaposlila se na RTS-u i od te plate othranila je dva sina.

– Danas su oni odrasli, imaju svoje porodice a imam čak i unuče. Ono što nemamo jeste trag gde je Ranko. Strašno!

* Snežana sa unukom
* Snežana sa unukom

SPOMEN-PLOČA

Na mestu gde su poslednji put viđeni Ranko Perenić i Đuro Slavuj, postoji spomen-ploča na kojoj na srpskom i albanskom piše „Ovde su nestale naše kolege, tražimo ih“.

Ona je do sada pet puta skrnavljena i lomljena. Iz udruženja novinara najavljuju da će danas ostaviti cveće i zapaliti sveće na ovom mestu.

E, DA JE VOKER…

Snežana podseća da je nekoliko dana od otmice Ranka i Đure kidnapovana i novinarska ekipa Tanjuga, ali da su oni pušteni.

– U tom oslobađanju posredovao je šef Oebs-a Vilijem Voker, koji je za razmenu zahtevao oslobađanje deset albanskih terorista – kaže Snežana.

Autor: D. Zečević

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Kosmet – godišnjica ubistva srpskih novinara

Ponovo porušena spomen-ploča nestalim srpskim novinarima …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: