fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Kosmet – godišnjica ubistva srpskih novinara

Danas se navršava 19 godina od otmice novinara Radio Prištine Đure Slavuja i Ranka Perenića kod Orahovca. Predstavnici UNS-a i njegovog ogranka Društva novinara Kosova i Metohije posjetiće danas mjesto na putu Velika Hoča – Zočište u opštini Orahovac, gdje su Slavuj i Perenić posljednji put viđeni.

Ranko Perenić i Đuro Slavuj (Foto:banija.rs)
Ranko Perenić i Đuro Slavuj (Foto:banija.rs)

Na mjestu otmice postavljeno je obilježje na kojem na srpskom i albanskom jeziku piše: „Ovde su 21. avgusta 1998. nestali novinari. Tražimo ih“. Spomen-obilježje nestalim novinarima do sada je rušeno pet puta, a odgovorni nikada nisu pronađeni.

Osim ovog zločina pripadnici takozvane Oslobodilačke vojske Kosova 6. maja 1999. godine kod Vučitrna u podnožju planine Čičavica oteli su i ubili Ljubomira Kneževića, novinara prištinskog „Jedinstva“ i dopisnika „Politike“.

Aleksandar Simović, novinar i prevodilac, nestao je 21. avgusta 1999. godine u Prištini. Dio posmrtnih ostataka Simovića pronađen je u selu Obrinje kod Glogovca. Foto-reporter Momir Stokuća ubijen je 21. septembra 1999. godine u porodičnoj kući u centru Prištine, a medijskog radnika Mila Buljevića oteli su pripadnici OVK 25. juna 1999. godine nedaleko od izbjegličkog centra u Prištini.

Marjan Melonaši, novinar srpske redakcije Radio Kosova, nestao je 9. septembra 2000. godine u Prištini. Na Kosovu su od 1999. do 2005. godine ubijeni novinari listova „Bujku“ Afrim Malići, „Informator“ Informativnog centra Kosova Enver Maljoku, „Rilindja“ Šefki Popova i „Bota sot“ Džemailj Mustafa, Bekim Kastrati i Bardilj Ajeti.

Udruženje npvinara Srbije  početkom avgusta objavilo je i da je Krist Gegaj, urednik u RTV Priština, ubijen u Istoku septembra 1999. godine, tri mjeseca po dolasku međunarodnih snaga, a do ovog saznanja UNS-a njegovog imena nije bilo ni u jednoj evidenciji stradalih novinara.

Niko do sada nije odgovarao ni za jedno ubistvo, odnosno nestanak novinara i medijskih radnika na Kosovu i Metohiji.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Ponovo porušena spomen-ploča nestalim srpskim novinarima …

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: