Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Kosmet – godišnjica ubistva srpskih novinara

Datum objave: ponedeljak, 21 avgusta, 2017
Objavljeno u Kosovo, Otadžbinski rat
Veličina slova: A- A+

Danas se navršava 19 godina od otmice novinara Radio Prištine Đure Slavuja i Ranka Perenića kod Orahovca. Predstavnici UNS-a i njegovog ogranka Društva novinara Kosova i Metohije posjetiće danas mjesto na putu Velika Hoča – Zočište u opštini Orahovac, gdje su Slavuj i Perenić posljednji put viđeni.

Ranko Perenić i Đuro Slavuj (Foto:banija.rs)
Ranko Perenić i Đuro Slavuj (Foto:banija.rs)

Na mjestu otmice postavljeno je obilježje na kojem na srpskom i albanskom jeziku piše: “Ovde su 21. avgusta 1998. nestali novinari. Tražimo ih”. Spomen-obilježje nestalim novinarima do sada je rušeno pet puta, a odgovorni nikada nisu pronađeni.

Osim ovog zločina pripadnici takozvane Oslobodilačke vojske Kosova 6. maja 1999. godine kod Vučitrna u podnožju planine Čičavica oteli su i ubili Ljubomira Kneževića, novinara prištinskog “Jedinstva” i dopisnika “Politike”.

Aleksandar Simović, novinar i prevodilac, nestao je 21. avgusta 1999. godine u Prištini. Dio posmrtnih ostataka Simovića pronađen je u selu Obrinje kod Glogovca. Foto-reporter Momir Stokuća ubijen je 21. septembra 1999. godine u porodičnoj kući u centru Prištine, a medijskog radnika Mila Buljevića oteli su pripadnici OVK 25. juna 1999. godine nedaleko od izbjegličkog centra u Prištini.

Marjan Melonaši, novinar srpske redakcije Radio Kosova, nestao je 9. septembra 2000. godine u Prištini. Na Kosovu su od 1999. do 2005. godine ubijeni novinari listova “Bujku” Afrim Malići, “Informator” Informativnog centra Kosova Enver Maljoku, “Rilindja” Šefki Popova i “Bota sot” Džemailj Mustafa, Bekim Kastrati i Bardilj Ajeti.

Udruženje npvinara Srbije  početkom avgusta objavilo je i da je Krist Gegaj, urednik u RTV Priština, ubijen u Istoku septembra 1999. godine, tri mjeseca po dolasku međunarodnih snaga, a do ovog saznanja UNS-a njegovog imena nije bilo ni u jednoj evidenciji stradalih novinara.

Niko do sada nije odgovarao ni za jedno ubistvo, odnosno nestanak novinara i medijskih radnika na Kosovu i Metohiji.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Ponovo porušena spomen-ploča nestalim srpskim novinarima …
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top