fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Šekovići: Godišnjica formiranja Drugog odreda Specijalne policije

Polaganjem cvijeća u spomen-sobi i na spomen-obilježje poginulim borcima Vojske Republike Srpske, te pomenom u Crkvi Pokrova Presvete Bogorodice, veterani Drugog odreda Specijalne policije MUP-a Srpske obilježili su danas u Šekovićima 23 godine od formiranja ove ratne jedinice.

Šekovići - Pomen poginulim borcima VRS Foto: SRNA
Šekovići – Pomen poginulim borcima VRS
Foto: SRNA

Obilježavanju je prisustvovao i predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske, Milomir Savčić.

Jedinica je formirana 10. marta 1993. godine u Šekovićima, a u ratnim dejstvima život je izgubio 21 pripadnik ovog odreda, dok ih je veliki broj teže ili lakše ranjen.

Ratni komandant jedinice Miloš Stupar rekao je da su se šekovićki specijalci borili i na sarajevskom i krajiškom ratištu, Podrinju, Ozrenu, te na drugim mjestima gdje se branila Republika Srpska. Dodao je da su pripadnici ove jedinice poslije rata izloženi progonu i nepravednim hapšenjima.

– U ovom trenutku sedam pripadnika je na izdržavanju maksimalne kazne po starom zakonu od 20 godina. Još imamo 28 ljudi protiv kojih je otvorena istraga i koji su osumnjičeni. Nigdje na svijetu nema da se nekih 15 ili 20 godina poslije rata otvara istraga i da se predmeti ne zatvaraju, rekao je Stupar.

Stupar je izabran i za predsjednika Udruženja veterana Drugog odreda, koje je danas formirano u Šekovićima, a čiji će zadatak biti i da se bori za prava pripadnika te jedinice koji se nalaze u zatvorima ili protiv kojih je pokrenut istražni postupak.

Predsjednik BORS-a Milomir Savčić istakao je da je današnji skup prilika da se izrazi zahvalnost porodicama poginulih saboraca, koji su svojim životima platili slobodu svog naroda.

– Takođe, da izrazimo zahvalnost našim saobrcima koji i danas svojom slobodom plaćaju našu slobodu, da izrazimo zahvalnost svim pripadnicima MUP-a Republike Srpske, a danas Drugom odredu Specijalne jedinice zbog ogromnog doprinosa u stvaranju Srpske, rekao je Savčić.

Povodom obilježavanja godišnjice formiranja Drugog odreda, u šekovićkom Domu kulture održana je i svečana akademija uz prigodan kulturno-umjetnički program.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

 

Vezane vijesti:

OTKRIVENO CENTRALNO SPOMEN-OBILjEŽJE U ŠEKOVIĆIMA

ŠEKOVIĆI : POMEN ZA SRPSKE ŽRTVE IZ SELA JELAČIĆI

ŠEKOVIĆKI SPECIJALCI OBILjEŽILI DAN FORMIRANjA JEDINICE

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: