fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

ŠEKOVIĆKI SPECIJALCI OBILjEŽILI DAN FORMIRANjA JEDINICE

Služen parastos poginulim pripadnicima drugog Odreda SBR policije

Služen parastos poginulim pripadnicima drugog Odreda SBR policije

Veterani Drugog odreda Specijalne policije Šekovići obilježili su danas 22 godine od formiranja ove jedinice polaganjem cvijeća na centralno spomen-obilježje i u spomen-sobi, te parastosom za poginule saborce služenom u crkvi Pokrova Presvete Bogododice.

Obilježavanju 22 godine od formiranja ove jedinice prisustvovali su i ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač i predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač rekao je novinarima da mu je čast i zadovoljstvo što je u prilici da prisustvuje današnjoj svečanosti.

„To su ljudi sa kojima sam imao priliku da ratujem i o kojima imam najbolje mišljenje. Gdje god su ratovali, pokazivali su hrabrost i viteštvo, a mnogi od njih su dali i život za Republiku Srpsku“, rekao je Lukač.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić novinarima je izjavio da su borci Vojske Republike Srpske ogorčeni zbog nepravdi koje njihovi saborci doživljavaju pred sudovima BiH.

„Tražimo da pravda bude jednaka za sve. Tražimo da se našim sabocima sudi prema zakonu koji je važio u vrijeme izvršenja krivičnog djela, na osnovu valjanih dokaza i činjenica, a ne izjava dva ili tri zaštićena svjedoka“, rekao je Savčić.

Ratni komandant Drugog odreda Specijalne policije Šekovići Miloš Stupar podsjetio je da je ta jedinica odigrala značajnu ulogu u odbrani srpskog naroda u regiji Birač, a šekovićki specijalci borili su se i na drugim ratištima, gdje je trebalo braniti Republiku Srpsku, od Kalesije, Cerske, do sarajevskog i krajiškog ratišta, Podrinja i Ozrena.

Borci se, kako je rekao Stupar, i u miru bore sa nepravdom koju svakodnevno doživljavaju.

Jedinica je formirana 10. marta 1993. godine. U ratnim dejstvima život je izgubio 21 pripadnik šekovićkog Drugog odreda, dok ih je veliki broj ranjeno.

Povodom obilježavanja 22 godine od formiranja Drugog odreda, u šekovićkom Domu kulture promovisana je knjiga „Pamćenje u slikama“ autora Ljubiše Milutinovića, veterana ove jedinice, kao autentično svjedočenje o ratnom putu Drugog odreda Specijalne policije Šekovići.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

ŠEKOVIĆI : POMEN ZA SRPSKE ŽRTVE IZ SELA JELAČIĆI …

otkriveno centralno spomen-obilježje u šekovićima

izmijenjena optužnica neće pojačati navode … – Jadovno 1941.

 

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: