Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Sećanje na decu žrtve NDH u parku Dijane Budisavljević

Sisak – Na Dečijem groblju u Sisku, u organizaciji Srpskog narodnog veća i Veća srpske nacionalne manjine grada Siska danas je održana komemoracija – Dan sećanja u spomen na stradanje srpske ratne siročadi koja su u Sisku bila zatočena u ustaškom dečijem logoru od avgusta 1942. do januara 1943.

Deca zatočenici NDH
Deca zatočenici NDH

Hina prenosi da je „svečanost prvi put održana u parku koji odlukom sisačkog Gradskog veća od juče nosi ime humanitarke Dijane Budisavljević, žene koja je spasila veliki broj dece iz ratnog logora”.

„Ljudi koji su spasavali decu iz logora moraju da nam budu inspiracija. Nismo ovde samo zbog nečijeg stradanja, nego i zbog nas samih. Tu smo da se radujemo, da obnovimo poverenje u ljude, a ne samo da tugujemo”, rekla je u ime organizatora dužnosnica SNV Aneta Lalić i pozvala nadležne da Dan sećanja zajedno obeleže i sledeće godine.

Navodi se da je u ime preživelih logoraša o stradanju dece u logoru govorila Dobrila Kukolj iz Banjaluke koja je rekla da je sisačko Dečije groblje za preživele logoraše sveto mesto. Ona je kazala da je iz logora spaseno ukupno 11.300 dece, pre svega zahvaljujući Dijani Budisavljević.

„Samo na Kozari od roditelja je u ratnim operacijama oteto 23.000 dece”, navela je ona i zahvalila se sisačkoj gradskoj vlasti što omogućuje održavanje komemoracije.

Parastos su služili sveštenici Zagrebačko-ljubljanske i Slavonske eparhije, predvođeni Slobodanom Lalićem, a na spomen obeležje Dečijeg logora položene su bele ruže i zapaljene sveće.

Navodi se da su komemoraciji prisustvovali zvaničnici SNV, sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček sa saradnicima, predstavnici ambasade Srbije u Zagrebu, sisački imam Alem Crnkić i drugi.

Hina navodi da je „ustaško-nemački logor u Sisku osnovan 3. avgusta 1942. po završetku ratnih operacija na Kozari i Šamarici” i da je „u svom sastavu imao i poseban logor koji se službeno nazivao Prihvatilište za decu izbjeglica, najveći te vrste u Nezavisnoj državi Hrvatskoj”.

Navodi se da je „na spomen obeležju Dečijeg groblja stoji da je na tom mestu sahranjeno oko 2.000 dece, ali usled izostanka bilo kakvog sistematskog istraživanja nakon završetka Drugog svetskog rata, nikad nije sa sigurnošću utvrđen tačan broj umrlih”.

(Tanjug)

Izvor: POLITIKA

Vezane vijesti:

U Sisku služen parastos za 2.000 ubijene srpske djece sa Kozare

Ustaški pir nad srpskom decom

Logori Caprag i Sisak

Zašto i od koga su djeca sa Kozare dovedena u poziciju da ih neko spasava i usvaja?

Sandra Blagić: Djeca su bila samo broj bez imena i prezimena

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: