Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Sećanje na bezimene žrtve građanskog rata 1941-1945 – (1948)

Čegarski korpus JVuO je u maršu ka Jablaničkom okrugu, gde je upućen od stranke Niške vojne oblasti i Gorskog štaba 180. da očisti teren od sve prisutnijih komunističkih bandi, koje svojim delovanjem šire strah i paniku među stanovništvom, često izazivajući surove represije okupatora.

Vremeplov foto

Prethodnica Čegarskog korpusa je novo formirani 5. jurišni bataljon Svrljiške brigade, koji je pridodat 2. Niškoj brigadi pod komandom aktivnog žandarmerijskog narednika Slavka Minića – Džogrdana iz Niševca.

Prvog decembra 1943. godine Korpus je preko brisanog prostora zvano mesto “Aerodrom“ prilazio Kosančiću, ne sluteći jače partizanske snage sporo su napredovali u dugoj koloni. Međutim, meandri Puste reke, sa šumatovim zaleđem skrivali su 2. Južnomoravsku NO Brigadu i 2. Južnomoravskui NOP odred koji su svom silinom i raspoloživim tehnički napali. Posle nekoliko sati borbe Čegarski korpus je primoran dna povlačenje prema Južnoj Moravi

Tragičan bilans bitke kod Kosančića su tri poginula oficira i preko 110 boraca. Na poprištu je ostalo mnogo ranjenih, koji su spas potražili u selu. Meštani su ih prikrili do dolaska partizana koji su ih, po odluci Partizanskog suda, ikvidirali.

Broj poginulih u borbi i likvidiranih ranjenika premašio je 150, od kojih je preko 80 pripadnika Jurišnog bataljona Svrjiške brigade. Na drugoj stranipoginuo je komandant Stojan Ljubić i desetak boraca.

Po okončanju krvavog pira meštani su poginule borce nabacali u vrtaču pored puta za Bojnik, nadomak sela, i prekrili smećem i stajnjakom bez reda i obeležja.

Danas ovo mesto nazivaju “Konjskim grobljem“ i uglavnom je deponija šuta.

Tačan broj poginulih nikadana nije utvrđen. Pojedinačna eshumacija nije moguća zbog isprepetenosti kostiju.

I bez obzira na političku pripadnost zaslužuju parastos i pristojno obeležje, da nas seća i opominje na dan kada je brat udario a brata!

Slava borcima!

(Iz rukopisa “Zaboravljeni“ Slobodana Krstića)

Izvor: https://www.svrljig.info

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: