Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Saznajemo: Zgrada sa kafanom „Kalenić“ biće vraćena Jevrejskoj opštini

U procesu restitucije u toku je postupak vraćanja zgrade u Mileševskoj ulici 2 na Vračaru u kojoj je smešten popularni restoran „Kalenić“, saznaje „Blic“.

Foto: Nenad Kojadinović / RAS SRBIJA
Foto: Nenad Kojadinović / RAS SRBIJA

Ova zgrada na Vračaru i priča o njenoj restituciji Jevrejskoj opštini Beograd, jer živih naslednika nema, još jedan je primer tužne sudbine celih jevrejskih porodica koje su nekada živele u Beogradu i stradale u Holokaustu.

– Pred Agencijom za restituciju – Jedinicom za vraćanje imovine žrtava Holokausta, u toku je postupak po zahtevu Jevrejske opštine Beograd za vraćanje oduzete imovine iza ranijeg vlasnika Albertine Sabo, koja je bila suvlasnik zgrade u Mileševskoj ulici broj dva. Ova zagrada oduzeta je primenom Zakona o nacionalizaciji najamnih zgrada i građevinskog zemljišta, pa je Jevrejska opština Beograd potražuje na osnovu Zakona o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama Holokausta koje nemaju živih zakonskih naslednika – kaže Strahinja Sekulić, direktor Agencije za restituciju.

U prizemlju zgrade u centru Vračara decenijama je smeštena i kafana „Kalenić“, u poslovnom prostoru levo od ulaza. Nekadašnji vlasnici zgrade, međutim, nisu živi. Nema ni živih naslednika. Svi su stradali kao žrtve Holokausta.

Foto: Nenad Kojadinović / RAS SRBIJA
Foto: Nenad Kojadinović / RAS SRBIJA

Kuća je bila imovina Adolfa Saboa, inženjera iz Beograda, koji je udeo u vlasništvu stekao pre Drugog svetskog rata. Za vreme nemačke okupacije zgrada je oduzeta ranijim vlasnicima, a zbog jevrejske pripadnosti na osnovu Uredbe o pripadanju imovine Jevreja Srbiji, donete 28. avgusta 1942. godine. Posle završetka okupacije, oduzimanje imovine je poništeno, pa je zgrada vraćena ranijim vlasnicima. Međutim, kako Adolf Sabo nije preživeo Holokaust, udeo u toj zgradi stiče Albertina Sabo po osnovu nasleđa, koja je tu nepokretnost koristila kao suvlasnik do nacionalizacije.

Podnosilac zahteva za restituciju je Jevrejska opština Beograd, koja po važećim propisima može ostvariti pravo na vraćanje imovine koja je oduzeta pripadnicima jevrejske zajednice pod uslovom da raniji vlasnici nemaju živih zakonskih naslednika.

– Kafana još nije vraćena pošto je u toku pribavljanje još nekih dokaza, a čim se utvrde sve neophodne činjenice, Agencija će doneti rešenje o vraćanju ovog objekta – ističe Strahinja Sekulić.

Inače, ovaj nacionalni restoran u blizini pijace „Kalenić“ kultno je mesto za mnoge Beograđane. Pozvali smo juče za komentar restoran „Kalenić“, koji je u privatnom vlasništvu, ali su zaposleni od nas čuli za prosec restitucije.

Predsednik Jevrejske opštine Beograd Danilo Medić kaže za „Blic“ da restoran „Kalenić“ svakako neće menjati svoju delatnost.

– Nema nijednog razloga za to. Što se Jevrejske opštine Beograd tiče, poželjno je da takva mesta koja su imidž grada, a restoran „Kalenić“ to jeste za Vračar, ostanu da žive i rade. Mi kroz proces restitucije potražujemo imovinu koja je nekada pripadala Jevrejima a ostala je u državnoj svojini, i sada se vraća lokal koji je bio dat na upravljanje poslovnom prostoru grada, a to je što se vlasničkih odnosa tiče čista situacija – ističe Medić.

Vraćena 53 objekta u gradu

Prema podacima Agencije za restituciju, do prošlog meseca Jevrejskoj opštini Beograd vraćena su 53 objekata u Beogradu. Od toga 43 poslovna prostora, osam stanova, jedna garaža i jedna zgrada ukupne površine 3.792 kvadrata. Jevrejskoj opštini Kikinda i Subotica vraćeno je 516 hektara, 15 ari i 66 kvadrata poljoprivrednog zemljišta, i to u Novom Kneževcu 63 hektara, 64 ara, 45 kvadrata, u Bačkoj Topoli 422 hektara, 52 ara, 58 kvadrata, u Subotici 28 hektara, 74 ara, 30 kvadrata i u Kikindi jedan hektar, 24 ara, 33 kvadrata. Takođe su vraćena i 442 kvadrata neizgrađenog gradskog građevinskog zemljišta u Zrenjaninu Jevrejskoj opštini Zrenjanin.

Autor: Danijela Nišević

Izvor: BLIC

Vezane vijesti:

Restitucija će biti završena za sedam godina | Jadovno 1941.

Restitucija: Šta sve dugujemo Amerikancima? | Jadovno 1941.

„Srbija dobar primer restitucije žrtvama Holokausta …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: