Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Dodik: Savremene generacije Hrvata da priznaju genocid NDH nad Srbima

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da je Nezavisna Država Hrvatska /NDH/ izvršila genocid nad srpskim, jevrejskim i drugim narodima, te da od savremene generacije Hravata očekuje da to priznaju.Govoreći na obilježavanju dana stradanja Srba od ustaškog pokolja u selima Drakulić, Motike, Šargovac i Rudniku Rakovac 1942. godine, Dodik je poručio da je komunizam udaljio Srbe od srpskih žrtava. 

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je govoreći na obilježavanju dana stradanja Srba od ustaškog pokolja u selima Drakulić, Motike, Šargovac i Rudniku Rakovac 1942. godine, poručio da je komunizam udaljio Srbe od srpskih žrtava.
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik  Foto: SRNA

„Obilazim mnoga stratišta i vidim da na mnogima piše da su to žrtve fašističkog terora, a 99 odsto su bili Srbi. Moramo iz svih naših udžbenika i zvaničnih obraćanja da izbacimo riječi ‘žrtve fašističkog terora’, jer se radilo o ubistvima Srba od ustaške države, koja je formirana upravo da bi to uradila“, naglasio je Dodik.

Prema njegovim riječima, Srbi su skloni da zbog ovog ili onog razloga ćute i ne kažu da su ih pobili od Jadovna, Paga, preko Jasenovca, Drakulića, do silnih stratišta u Hercegovini, Prebilovaca i mnogih drugih.

„Današnji dan je strašan dan za srpski narod na ovim prostorima. Dolazeći ovamo uvijek me obuzme tuga, ne dozvoli mi da mogu bilo šta smisleno da govorim o danu kada bi svi trebali samo da ćutimo, ali i u danu kada bi trebalo da se pobunimo i da se zavjetujemo da nikada nećemo zaboraviti. Samo tako možemo da objasnimo današnji život, ono kako živimo i kako ćemo živjeti u budućnosti“, naglasio je Dodik.

On je podsjetio danas i na česte izjave stranaca koji kažu „pustite prošlost gledajte u budućnost“.

„Hoće da nam ponovo podvale da zaboravimo kako smo stradali, da bi se ponovo pripremila ambijent i uslovi da nam se to desi“, upozorio je Dodik.

Predsjednik Srpske je upitao kako je moguće podnijeti činjenicu da neko u jednom danu ubije 551 dijete i naglasio da se ne može naći nijedno slično mjesto gdje je bilo koja srpska vojska učinila ovako nešto na prostoru bivše Jugoslavije.

„Zato su pokušali da izjednače ustaše i četnike i mnoga šta drugo. Ne branim zločine koje su četnici počinili, bilo je i zločina koje su činili partizani, ali komunistički režim je veoma svjesno išao za tim da izjednači svaku žrtvu i da kaže da su to žrtve fašističkog terora“, istakao je Dodik.

Dodik je upitao i kako je moguće da za samo 60 dana ustaše pobiju 35.000 ljudi u Jadovnu, 35.000 Srba dovezenih sa svih prostora NDH.

„Ne smijemo zaboraviti, a ni oprostiti bez obzira što nas naša sveta crkva poziva na oproštaj. Nema oproštaja za ovako nešto. Ne mogu da podnesem da je neko mogao da pobije 551 dijete ovdje u jednom danu i da se ne umori“, rekao je Dodik.

On je dodao da su Srbi oduvijek tražili slobodu i njoj težili, te da je današnja Republika Srpska garancija te slobode.

„Da nije Republike Srpske vjerovatno se ovdje ne bi ni okupljali. Republika Srpska je garancija da se ovo neće zaboraviti. Naša politika se zasniva na tome da obezbijedimo našu sigurnost i ja vas uvjeravam da je Republika Srpska sigurna i da može da obezbijedi mir i stabilnost i garanciju svima da ćemo ovdje živjeti mirno i da se nikad neće desiti pokolji kakav je ovaj“, poručio je predsjednik Srpske.

Dodik je naglasio da ni 1942. godine ne bi bilo pokolja da je bila srpska država na ovim prostorima, zbog čega je Republika Srpska sloboda, koju je srpski narod uvijek želio i koju je dijelio sa drugima.

„Kunem se sebi da nikada neću pomenuti imena tih zločinaca, jer im na taj način produžavamo život. Neka se zovu sotone, ali ne mogu se zvati ljudskim imenom i prezimenom“, konstatovao je Dodik.

Napominjući da Republici Srpskoj nedostaje još bolji i udobniji život, više posla, da se spriječi odlazak mladih, Dodik je naglasio da, ipak, sve to ne smeta da se Republika voli.

Stoga je, kaže on, potrebno da se svi okupimo oko toga, bez velikih podjela, jer Srpska danas nije podijeljena, već je jedinstvena.

„Republika Srpska je sigurna garancija i za Srbe i za sve druge vjere koji žele ovdje da žive. Njihov odnos prema Republici Srpskoj će biti mjera našeg odnosa prema njima“, poručio je Dodik.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

01.07.2017. Milorad Dodik nad Šaranovom jamom

Služen parastos nevino stradalim Srbima u ustaškom pokolju

76 godina čekaju da ih pomenemo!

RTRS – dokumentarni film „NINA“

Tihomir Levajac: Priča koja luta svietom

Klanje u rudniku „Rakovac“

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: