fbpx
Ж | Ž

Подијелите вијест:

САВЕЗ ЈЕВРЕЈСКИХ ОПШТИНА ОСУДИО ИСТУП ЗУРОФА: Не треба да дели Јевреје, него да нас мири

Мешање председника израелског Центра „Симон Визентал“ део чланства оценио је као скандалозан, баш као и његове препоруке да Србија престане да „манипулише бројем убијених у Јасеновцу“.

Мешање Ефраима Зурофа, председника израелског Центра „Симон Визентал“, у сукобе унутар јеврејске заједнице, део чланства Савеза јеврејских општина оценио је као скандалозан, баш као и његове препоруке да Србија престане да „манипулише бројем убијених у Јасеновцу“.

Ефраим Зуроф је приликом прошлонедељног сусрета са председником Александром Вучићем подржао рабина Исака Асиела и Роберта Сабадоша, председника Савеза јеврејских општина.

Другу страну, која је лане за председника изабрала Игора Гинзберга, назвао је тркачима за новцем и моћи.

– Рабин треба да нас мири, а не да стаје на једну или другу страну. Такво понашање онемогућава да седнемо и договоримо се. Скандалозна је Зурофова изјава да су рабин и Сабадош извадили нашу заједницу из пепела, у тренутку кад се она распала – рекао је Гинзберг.

Фогел је додао да је Гидеон Грајф, у капиталном издању о Јасеновцу, које су помогли држава Србија и Савез јеврејских општина, дао генезу процене броја жртава.

Ненад Фогел, председник Јеврејске општине Земун, напоменуо је да је делатност Центра „Симон Визентал“ лов на преостале нацисте, а не мешање у спорове унутар јеврејске заједнице или тумачење колико је у Јасеновцу било жртава.

Фогел је додао да је Гидеон Грајф, у капиталном издању о Јасеновцу, које су помогли држава Србија и Савез јеврејских општина, дао генезу процене броја жртава. Сви релевантни историчари данас, каже, сматрају да их је било око 130.000, а никако до 100.000, како је навео Зуроф. Због Зурофовог иступања, Гинзберг и Данило Медић, председник Јеврејске општине Београд, уложиће протест Центру „Симон Визентал.“

Будући да је Први основни суд у Београду наложио другој струји, која је у фебруару преузела просторије ЈОБ, у Краља Петра, да напусти канцеларије, укључиће се и извршитељи.

ВУЧИЋ И ЈЕВРЕЈСКИ КОНГРЕС

Изградња Меморијалног центра на Старом сајмишту и положај Јевреја у Србији били су теме састанка Александра Вучића са представницима Светског јеврејског конгреса. Вучић је изразио незадовољство спором реализацијом и очекивање да ће пројекат меморијала бити брже завршен. В. д. генералног директора Марам Штерн позвао је председника да у јануару присуствује обележавању 75-годишњице ослобађања Аушвица. Састанку су присуствовали амбасадори САД и Израела.

Извор: НОВОСТИ

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: