Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Savanović: U Dobrovoljačkoj se desio genocid

Služenjem parastosa u Crkvi Svetog velikomučenika Đorđa u Miljevićima u Istočnom Novom Sarajevu i mirnom šetnjom ulicom u kojoj je izvršen zločin u Sarajevu, 3. maja biće obilježene 24 godine od stradanja pripadnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici.

Milenko Savanović  Foto: RTRS
Milenko Savanović Foto: RTRS

U napadu pripadnika paravojnih formacija Zelenih beretki, Patriotske lige i jedinica MUP-a BiH na Dom JNA i na kolonu vozila u Dobrovoljačkoj ulici koja je napuštala grad ubijena su 42 vojnika, 71 je ranjen, a oko 207 zarobljeno i mučeno u logorima u Sarajevu.

Odgovornost za ovaj zločin je na rukovodstvu tadašnje Republike BiH, koje je garantovalo miran i bezbjedan izlazak pripadnika JNA iz Sarajeva.

Milenko Savanović, predsjednik Odbora za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, rekao je da se dogodio „genocid od strane Zelenih beretki i jedinica MUP-a iako su bila uvjeravanja tadašnjeg predsjednika Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića da će to biti u mirnom tolerantnom povlačenju JNA“.

„Dobili smo potvrde od relevantnih faktora u Sarajevu da će ovo obilježavanje biti bezbjedno kao i da će saobraćaj na putu kojim se bude kolona kretala biti potpuno prekinut“, istakao je Velimir Dunjić, predsjednik Pododbora za obilježavanje značajnih istorijskih događaja.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

 

Vezane vijesti:

ZLOČIN U DOBROVOLjAČKOJ – PEČAT SRAMA NA BiH

OPSTANAK BiH ZAVISI OD PRESUDA ZA RATNE ZLOČINE NAD SRBIMA

KAD PRAVOSUĐE OTVORENO ŠTITI UBICE

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: