fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

ZLOČIN U DOBROVOLjAČKOJ – PEČAT SRAMA NA BiH

dobrovoljcka_ulica.jpg

ISTOČNO SARAJEVO, (SRNA) – Događaji koji su se 2. i 3. maja 1992. godine dogodili u sarajevskoj Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu preobrazili su istoriju u BiH i na nju stavili pečat srama, rekao je predsjednik Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Petar Đokić.

„Sarajevski zločini izvedeni nad pripadnicima JNA bili su podstrekači i potpaljivači rata u BiH. To je suštinska spoznaja koju odgovorni za te zločine žele da potisnu, svjesni da su njima pokrenuli tešku ratnu mašineriju u BiH, velika stradanja i ubijanja ljudi“, istakao je Đokić na duhovno-poetskoj akademiji u Istočnom Sarajevu kojom je počelo obilježavanja stradanja pripadnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici.

On je naglasio da Republika Srpska ne smije i neće zaboraviti ni ovaj, kao ni mnoge druge zločine nad srpskim narodom počinjene u BiH, iako to neki u Sarajevu žele. „Niti smijemo niti hoćemo da zaboravimo surove zločine koje su počinili nad nedužnim pripadnicima JNA. Taj zločin ima jednu posebnu dimenziju – počinjen je u trenutku kada BiH nije bila u potpunom ratu“, istakao je Đokić.

Đokić je rekao da Srbi moraju ostati uporni u zahtjevima za pravdu koja, nažalost, još nije stigla počinioce zločina.

“Nekih počinilaca zločina i odgovornih više nema, ali oni koji su još živi, koji su ne samo svjedoci zločini nego su ih i naredili, kao što su Ejup Ganić i Jovan Divjak, moraju biti svjesni da će ih ruka pravde stići“, istakao je Đokić.

On je naglasio da je Vlada Republike Srpske u okviru aktivnosti na obilježavanju značajnih događaja iz istorije srpskog naroda iz oslobodilačkih ratova, ove godine planirala drugačiji program obilježavanja stradnja pripadnika JNA u Sarajevu 2. i 3. maja 1992.

„Želimo da u godini kada Srpska obilježava prvih 20 godina postojanja skrenemo pažnju na surov zločin koji se dogodio nad pripadnicima JNA i da se podsjetimo da su u ta dva dana ubijena 42 pripadnika JNA, od kojih je 32 Srba“, istakao je Đokić, koji je i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Srpske.

On je zaključio da pravda predstavlja potrebu i cilj Republike Srpske.

Šef Tima Vlade Srpske za koordinaciju aktivnosti istraživanja ratnih zločina i traženja nestalih lica Staša Košarac rekao je da je prošlo 20 godina od događaja u Dobrovoljačkoj ulici koji su razbili svaku iluziju da se BiH može oduprijeti ratu.

„Fitilj rata je zapaljen 1. marta ubistvom srpskog svata ispred Stare crkve u Sarajevu. Taj nesrećni događaj pokazao je šta se sprema Srbima u Sarajevu i BiH. Sve kasnije što je uslijedili imalo je namjeru da se Srbi u Sarajevu i BiH svedu na nivo statističke greške“, istakao je Košarac, dodavši da je Sarajevo danas etnički najčistiji grad u BiH.

On je istakoa da predmeti o zločinima nad Srbima leže u ladicima Suda i Tužilaštva BiH, a sudskog epiloga nema.

„Dug i trnovit je put dokazivanja istine, ali Republika Srpska se neće umoriti. Izboriće se za istinu i pravdu, jer odustajanje nam neće biti oprošteno“, poručio je Košarac u obraćanju na duhovno-poetskoj akademiji u Istočnom Sarajevu.

Predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo Miroslav Lučić rekao je da su 2. i 3. maj dani kada su oni koji su pucali na nezaštićenu kolonu JNA pokazali pravo lice i razbili iluziju o Sarajevu kao jedinstvenom gradu.

Na večerašnjoj akademiji nastupio je Vokalni ansambl „Ihos“, koji je izveo i pjesme „Tijelo Hristovo“, „Tebe pojem“, „Bogorodice djevo“, a potom su Aleksandra Mitrić-Štifanić i Ilija Mimić izveli poemu „Zadušnica regrutima“, koju je priredila Dara Sekulić.

Za sutra u 9.00 časova planirano okupljanje građana ispred Spomen crkve u Miljevićima, zatim polazak autobusa u Sarajevo. U 10.00 časova najavljena je mirna šetnja sa upaljenim svijećama i cvijećem bivšom Dobrovoljačkom ulicom, zatim povratak u Istočno Sarajevo gdje će u 11.00 časova biti služen parastos u Spomen crkvi u Miljevićima, a u 12.00 časova polaganje cvijeća na Spomen krstu u Vojničkom groblju.

Napadom na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj, koja se početkom maja 1992. mirno povlačila iz Sarajeva prema sporazumu i uz garanciju mirovnih snaga UN na čelu sa generalom Luisom Mekenzijem, rukovodili su tadašnji član Predsjedništva BiH Ejup Ganić i rukovodstvo tadašnje takozvane Republike BiH. Bezbjednost vojnika garantovao je tadašnji predsjednik Predsjedništva BiH Alija Izetbegović.

Međutim, kolona JNA nije bezbjedno izašla iz Sarajeva, već je prekinuta. U periodu od nekoliko dana mučki su ubijena 42 pripadnika JNA, 71 je ranjen, dok ih je više od 200 zarobljeno. Prvi napad izvršen je 2. maja, napadom na kasarnu JNA.

Izvor: srna

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: