fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Savanović: Ideologija NDH probuđena devedesetih godina

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović rekao je da je, zbog rehabilitacije NDH u Jugoslaviji i nekažnjavanja za stravične zločine počinjene u Drugom svjetskom ratu, ideologija zasnovana na ubijanju, protjerivanju i prisilnom pokatoličavanju Srba probuđena devedesetih godina prošlog vijeka u Hrvatskoj, a potom i u selu Sijekovac kod Broda kada je, u stvari, i počeo rat u BiH.

Savanović - pres Foto: RTRS
Savanović – pres Foto: RTRS

„Taj proces još nije završen i to govori koliko moramo biti oprezni, ekonomski jaki, jedinstveni i spremni zbog, eventualno, novih sličnih situacija znajući našu istoriju, naše komšije i njihove strateške ciljeve, a to je da ovi prostori budu bez Srba“, poručio je Savanović, koji je i predsjednik Odbora Vlade Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Savanović je podsjetio da su Srbi koji su radili u Slavonskom Brodu prije rata devedesetih godina prošlog vijeka bili provocirani natpisom na mostu „Zabranjen prolaz za Srbe i pse“, što je nastavljeno privođenjem, zastrašivanjem, odvođenjem u logore i ubijanjem Srba u Brodu.

On je najavio da će u nedjelju, 26. marta, u Sijekovcu i Brodu biti obilježeno 25 godina od stradanja Srba, a da će večeras u Višegradu biti obilježeno 75 godina od stradanja Srba od NDH u Starom Brodu i selu Miloševići u Drugom svjetskom ratu.

„Dešavanja u proljeće 1942. godine u kanjonu Drine odnijela su 6.000 srpskih civila, najviše staraca, žena i djece. U jednom času 320 djevojaka skočilo je u Drinu da ne bi dospjele u ruke ustaša“, podsjetio je Savanović.

Obilježavanje 25 godina od stradanja Srba u Sijekovcu počeće u 9.00 časova služenjem Svete arhijerejske liturgije u Crkvi Svete velikomučenice Ognjene Marije, potom će u 10.30 časova biti služen parastos ubijenim srpskim civilima, a za 11.00 časova najavljeno je polaganje vijenaca na spomen-ploču.

U 13.00 časova biće održana duhovna akademija u Srednjoškolskom centru u Brodu.

Obilježavanje organizuje Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Regularne snage Hrvatske, sa paravojnim muslimansko-hrvatskim formacijama iz tadašnje Republike BiH, izvršile su stravične zločine u nekoliko navrata 1992. godine u selu Sijekovac, u opštini Brod, zvjerski usmrtivši 46 civila, uglavnom žena, djece i staraca.

U prvom ratnom zločinu počinjenom na teritoriji BiH za sat vremena ubijeno je devet osoba, među kojima najviše članova porodica Milošević i Zečević. Ubijeni su očevi sa dva, odnosno tri sina.

U Sijekovcu je tokom 1992. godine ubijeno 46 lica, uglavnom žena, djece i staraca, od kojih je najmlađa žrtva bio Drago Milošević /17/, a najstarija Vaso Zečević /77/. Zapaljeno je 15 kuća, kao i Crkva Svete velikomučenice Ognjene Marije.

Ova ubistva bila su signal svim Srbima u BiH kakva ih sudbina čeka ako ne budu spremni da brane svoja ognjišta.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Obilježiće se 75 godina od ustaškog pokolja 6.000 Srba na Starom Brodu

U Sijekovcu 26. marta obilježavanje 25 godina od stradanja Srba

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: