fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Obilježiće se 75 godina od ustaškog pokolja 6.000 Srba na Starom Brodu

Višegrad-Crkvena opština Višegrad, kao i opštine Sokolac, Višegrad i Rogatica organizovaće 21. i 22. marta obilježavanje 75 godina od ustaškog pokolja srpskog stanovništva u selima Stari Brod i Miloševići na obali Drine.

Stari Brod - kanjon
Stari Brod – kanjon

Centralni događaj obilježavanja biđe kod Spomen-kapele u Starom Brodu gdje je i urađen kompleks koji podsjeća na ovaj događaj iz aprila 1942. godine.

Ovog proljeća navršava se 75 godina od stradanja srpskog stanovništva iz opština sa područja sarajevsko-romanijske regije u ustaškoj ofanzivi sa zloglasnim komandantom Jurom Francetićem koja je počela sa romanijskog platoa odakle je stanovništvo bježalo prema rijeci Drini kod Višegrada u namjeri da nađu spas u Srbiji.

U ustaškom piru pobijeno je i bačeno u Drinu oko 6.000 žena djece i staraca.

„U utorak 21. marta u 19 časova u Gradskoj galeriji u Višegradu biđe otvorena izložba pod nazivom „Stradanje srpskog naroda od Sarajeva do Starog Broda“ na kojoj će fotografijom i tekstom biti prikazana nova stratišta srpskog življa od Sarajeva do Starog Broda. Izložbom smo pratili rutu kretanja srpskog stanovništva koje je bježalo pred ustašama i otkrili smo mnoge masovne grobnice koje dosad nisu obilježene, kao i neke koje su porodice ili lokalne zajednice označile i sve smo to dokumentovali“, rekao je sveštenik Dragan Vukotić.

Izložbu će otvoriti jerej Dragan Vukotić, a o njenom značaju besjediće dr Dušan J. Bastašić, predsjednik udruženja „Jadovno 1941“ iz Banja Luke.

Nakon izložbe biće promovisano i treće dopunjeno izdanje knjige „ Stari Brod , zaboravljeni zločin“:

„ U kapeli u Starom Brodu, sutradan, biće centralni parastos, kod spomen krsta gdje će biti prisutni preživjeli učesnici ovog događaja, članovi njihovih porodica i predstavnici opštinskih vlasti“, dodao je Vukotić.

Svjedok ustaškog zločina, koji je čudom preživio, bio je i Branko Lučić iz sela Vrbača kod Pjenovca koji je sakriven u rijeci u vrbaku, gledao ustaško iživljavanje nad srpskom nejači a posebno nad majkom Mirkom Krstajić.

„Ustaše su na obali ubile petoro njene djece a nju bacile u nabujalu Drinu. Njena široka seljačka suknja nije joj dala da potone, zločinci su pucali u nju ali je voda živu i ranjenu izbacila nizvodno na obalu. Preživjela je starobrodsku golgotu ali je kratko živjela sa ožiljcima na tijelu i duši“, ispričao je Lučić.

O ustaškim zločinima na Starom Brodu dokumentarni film prva je snimila BN televizija pod imenom „Drino vodo, oči djevojačke“

Autor: R. Tasić

Izvor: Višegradske vijesti

Vezane vijesti:

Stari Brod: Nebo je plakalo nad zelenom grobnicom | Jadovno …

Stradanje kakvo se ne pamti, dogodilo se u Podrinju na …

Zločin u Starom Brodu – Pokolj 6000 Srba na Drini 1942 …

PREDAVANjE O STRADALNICIMA U STAROM BRODU, JADOVNU I PREBILOVCIMA

Sakrili masakr 6.000 Srba zbog bratstva i jedinstva

Stradanje porodice Pušonja na Crkvinama 1942.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: