Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Savanović: Bitka na Sutjesci – prekretnica u Drugom svjetskom ratu

Datum objave: petak, 8 juna, 2018
Objavljeno u Ostala stratišta
Veličina slova: A- A+

U organizaciji Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova, u nedjelju, 10. juna, na Tjentištu će biti obilježeno 75 godina od Bitke na Sutjesci, prekretnice u Drugom svjetskom ratu na području bivše Jugoslavije, izjavio je danas predsjednik ovog odbora Milenko Savanović.

Partizani za vreme bitke na Sutjesci
Partizani za vreme bitke na Sutjesci
Foto: Vikipedija

“Po svom obimu i značaju Bitka na Sutjesci, koja se u istoriografiji naziva i Peta neprijateljska ofanziva je najkrvavija i bitka sa najviše žrtava, koja je vođena u najtežim okolnostima”, rekao je Savanović, koji je i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Srpske.

On je na konferenciji za novinare u Banjaluci naglasio da je osnovni cilj nacističke Njemačke bio da ovlada jadranskim zaleđem, s obzirom da su saveznici bili u Sredozemnom moru, i u okviru toga plan je bio uništenje aktivnih i potencijalnih otpora, od kojih je jedan od značajnih bio onaj Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije /NOVJ/.

Savanović je dodao da su neprijateljske snage angažovale 120.000 vojnika podržanih sa 300 aviona, dok je sa druge strane bila 21.000 partizanskih snaga, od kojih 3.000 ranjenika.

On je istakao da su u borbama protiv fašizma na području bivše jugoslavije do kraja 1943. godine većinu pripadnika partizanskih jedinica činili Srbi i da je sada neshvatljivo kakav stav i pogled imaju oni sa kojima se srpski narod tada borio na istoj strani.

Pomoćnik ministra za boračko-invalidsku zaštitu Duško Milunović naveo je da će 75 godina od Bitke na Sutjesci biti obilježeno u okviu Nacionalnog parka “Sutjeska” sa početkom u 11.00 časova polaganjem vijenaca na Spomen-kosturnici i Centralnom spomeniku.

On je dodao da je u 11.20 časova predviđeno obraćanje zvaničnika, u 11.45 časova prigodan kulturno-umjetnički program, a u 12.30 časova ručak za sve učesnike.

Borbe u okviru Pete neprijateljske ofanzive, operacije koju su nacisti nazvali kodnim imenom “Švarc” /Crno/, su počele 15. maja, koncentričnim nastupanjem snaga sila Osovine i kvislišnških snaga NDH protiv glavnine snaga Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije /NOVJ/ na prostoru Sandžaka i sjeverne Crne Gore.

Za završetak borbi uzima se jun 1943. godine na Tjentištu probojem partizanskih snaga, njihovim izvlačenjem iz obruča i nastavkom pokreta prema jugoistočnoj Bosni.

U ovim borbama poginulo je više od 7.000 boraca Narodnooslobodilačkog pokreta iz svih krajeva Jugoslavije.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Obezbijeđen besplatan prevoz iz Banjaluke do Tjentišta

Sutjeska – najznačajnija bitka za partizanski pokret | Jadovno …

Hrvatski mediji: Bitka na Sutjesci je hrvatska bitka a ne srpska!
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top