Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Obezbijeđen besplatan prevoz iz Banjaluke do Tjentišta

Datum objave: petak, 8 juna, 2018
Objavljeno u Ostala stratišta
Veličina slova: A- A+

Grad Banjaluka u saradnji sa Gradskim odborom SUBNOR-a Banjaluka obezbijediće besplatan prevoz autobusom do Tjentišta, gdje će u nedjelju, 10. juna, biti obilježeno 75 godina od bitke na Sutjesci, u kojoj je poginulo više od 7.000 boraca Narodnooslobodilačkog pokreta.

Spomenik Bitke na Sutjesci u Dolini heroja na Tjentištu, koji je bio posivio i zarastao u mahovinu, ponovo dobija izvornu bijelu boju, po kojoj je bio jedinstven.
Spomenik Tjentište Foto: SRNA

Autobus će za Tjentište krenuti sa stare autobuske stanice u nedjelju u 4.00 časa ujutro, saopšteno je iz Gradske uprave

Povratak sa Tjentišta predviđen je istog dana u popodnevnim časovima, po završetku manifestacije.

U Nacionalnom parku “Sutjeska” na Tjentištu, u organizaciji Odbora za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade Republike Srpske, u nedjelju, 10. juna biće obilježeno 75 godina od bitke na Sutjesci.

Kako je predviđeno, program obilježavanja počinje u 11.00 časova polaganjem vijenaca na Centralnom spomeniku narodnim herojima, u 11.20 je predviđeno obraćanje zvaničnika, a u 11.45 časova prigodan kulturno-umjetnički program.

Bitka na Sutjesci ili Peta neprijateljska ofanziva je naziv koji je u jugoslovenskoj istoriografiji odomaćen za operacije kodnog naziva “Švarc” /Crno/ njemačkih trupa u proljeće 1943. godine.

Bila je to najveća bitka koju su partizanske snage vodile u Drugom svjetskom ratu.

Protiv 120.000 njemačkih, italijanskih, bugarskih snaga i ustaških jedinica iz Nezavisne Države Hrvatske, uz podršku 300 aviona, borbu je vodilo 20.000 partizana, sa kojima je bio Vrhovni štab i Centralna bolnica sa 3.000 ranjenika.

Borbe su počele 15. maja, koncentričnim nastupanjem protiv glavnine snaga Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije /NOVJ/ na prostoru Sandžaka i sjeverne Crne Gore, a završile se 15. juna 1943. godine na Tjentištu probojem partizanskih snaga, njihovim izvlačenjem iz obruča i nastavkom pokreta prema jugoistočnoj Bosni.

U ovim borbama poginulo je više od 7.000 boraca Narodnooslobodilačkog pokreta iz svih krajeva Jugoslavije.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Sutjeska – najznačajnija bitka za partizanski pokret | Jadovno …

Hrvatski mediji: Bitka na Sutjesci je hrvatska bitka a ne srpska!
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top