Obezbijeđen besplatan prevoz iz Banjaluke do Tjentišta

Datum objave: petak, 8 juna, 2018
Objavljeno u Ostala stratišta
Veličina slova: A- A+

Grad Banjaluka u saradnji sa Gradskim odborom SUBNOR-a Banjaluka obezbijediće besplatan prevoz autobusom do Tjentišta, gdje će u nedjelju, 10. juna, biti obilježeno 75 godina od bitke na Sutjesci, u kojoj je poginulo više od 7.000 boraca Narodnooslobodilačkog pokreta.

Spomenik Bitke na Sutjesci u Dolini heroja na Tjentištu, koji je bio posivio i zarastao u mahovinu, ponovo dobija izvornu bijelu boju, po kojoj je bio jedinstven.
Spomenik Tjentište Foto: SRNA

Autobus će za Tjentište krenuti sa stare autobuske stanice u nedjelju u 4.00 časa ujutro, saopšteno je iz Gradske uprave

Povratak sa Tjentišta predviđen je istog dana u popodnevnim časovima, po završetku manifestacije.

U Nacionalnom parku “Sutjeska” na Tjentištu, u organizaciji Odbora za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade Republike Srpske, u nedjelju, 10. juna biće obilježeno 75 godina od bitke na Sutjesci.

Kako je predviđeno, program obilježavanja počinje u 11.00 časova polaganjem vijenaca na Centralnom spomeniku narodnim herojima, u 11.20 je predviđeno obraćanje zvaničnika, a u 11.45 časova prigodan kulturno-umjetnički program.

Bitka na Sutjesci ili Peta neprijateljska ofanziva je naziv koji je u jugoslovenskoj istoriografiji odomaćen za operacije kodnog naziva “Švarc” /Crno/ njemačkih trupa u proljeće 1943. godine.

Bila je to najveća bitka koju su partizanske snage vodile u Drugom svjetskom ratu.

Protiv 120.000 njemačkih, italijanskih, bugarskih snaga i ustaških jedinica iz Nezavisne Države Hrvatske, uz podršku 300 aviona, borbu je vodilo 20.000 partizana, sa kojima je bio Vrhovni štab i Centralna bolnica sa 3.000 ranjenika.

Borbe su počele 15. maja, koncentričnim nastupanjem protiv glavnine snaga Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije /NOVJ/ na prostoru Sandžaka i sjeverne Crne Gore, a završile se 15. juna 1943. godine na Tjentištu probojem partizanskih snaga, njihovim izvlačenjem iz obruča i nastavkom pokreta prema jugoistočnoj Bosni.

U ovim borbama poginulo je više od 7.000 boraca Narodnooslobodilačkog pokreta iz svih krajeva Jugoslavije.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Sutjeska – najznačajnija bitka za partizanski pokret | Jadovno …

Hrvatski mediji: Bitka na Sutjesci je hrvatska bitka a ne srpska!
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top