fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Šandor Kepiro ponovo pred sudom zbog masakra u Novom Sadu

Šandor Kepiro
Šandor Kepiro

Bivši kapetan mađarske žandarmerije Šandor Kepiro ponovo će se naći pred sudom, povodom optužnice za učešće u ubistvu više od 1.200 civila, uglavnom Srba i Jevreja, u Novom Sadu u januaru 1942. godine, saopštilo je mađarsko tužilaštvo. Devedesetšestogodišnji Kepiro živi u Budimpešti.

Mađarska se posle početka Drugog svetskog rata priključila Silama osovine. Pošto je Budimpešta pokušala da stupi u mirovne pregovore sa Antifašističkom koalicijom, Nemačka je 1944. godine okupirala Mađarsku.

Kepira je mađarski vojni sud 1944. osudio na 10 godina zatvora zbog učešća u zločinu u Novom Sadu, ali ga je oslobodio fašistički režim koji je vladao Mađarskom na kraju Drugog svetskog rata.

Posle rata je Kepiro pobegao u Argentinu, a 1996. se vratio u Mađarsku, javlja AP.

Lovac na naciste Efraim Zurof je 2006. godine objavio dokumente o Kepiru i zatražio da bude kažnjen.

Na listi najtraženijih ratnih zločinaca Centra Simon Vizental se Kepiro nalazi na prvom mestu.

„Nevin sam i treba da budem oslobođen. Vezan sam za krevet i ne mogu da napustim stan. Ništa nemam“, izjavio je Kepiro.

Kepirov budimpeštanski dom
Kepirov budimpeštanski dom

On je rekao da želi da se vrati porodici u Argentini i da bude smešten u starački dom.

„Bilo je teško ubediti mađarske vlasti da ga izvedu pred sud. To je snažna poruka da možete odgovarati i za zločine počinjene pre više decenija“, izjavio je Zurof.

Kepiro je prošle godine Zurofa tužio u Mađarskoj za klevetu. Tužba je odbačena pošto se Kepiro u decembru nije pojavio pred sudom, javlja DPA.

Prema rečima Kepira, njegova dužnost je bila da utvrdi identitet uhapšenih civila i za ubistva je saznao tek pošto je zločin izvršen, a tela žrtava bačena u Dunav.

Zurof tvrdi da je Kepiro ponovo osuđen 1946. godne, ali da mađarsko tužilaštvo nije uspelo da nađe dokumenta vezana za taj proces.

Mađari su nedavno u arhivima u Beogradu pronašli dokumenta koja su iskoristili za novu optužnicu protiv Kepira, saopštilo je Tužilaštvo u Budimpešti.

Izvor: VESTI online

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: