Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Samo Srbi slave “Dejton”

Danas je 22. godišnjica sporazuma koji je okončao oružani sukob u Bosni i Hercegovini

Potpisivanje Dejtonskog sporazuma u Parizu
Potpisivanje Dejtonskog sporazuma u Parizu

Dejtonskim mirovnim sporazumom uspostavljen je ustavno-pravni poredak u BiH i definisana pozicija tri konstitutivna naroda, ali je međunarodnim intervencionizmom narušeno pravilo poštovanja njegovih izvornih principa, što u dogledno vreme mora biti promenjeno. Zahvaljujući ovom sporazumu, u BiH je zaustavljen oružani sukob, ali nažalost i nakon više od dve decenije traje verbalni rat političara koji se stalno optužuju i problematizuju prava onih drugih. Da podeljenost u BiH traje i dalje, pokazuje i primer da je 21. novembar, kad je potpisan Dejtonski sporazum, neradni dan u Republici Srpskoj, a u Federaciji BiH radni.

 – Mislim da je Dejtonski sporazum trebalo da da BiH, onakvoj kakva jeste, neku šansu, ako je već na taj način usmerena u budućnosti, ali nije joj dato pravo i potpuno je pogrešna tvrdnja da su krivci srpski predstavnici – naglasio je u izjavi Srni predsednik Asocijacije “Stvaraoci Republike Srpske” Momčilo Krajišnik, jedan od učesnika mirovnih pregovora u Dejtonu.

Napominjući da je prošlo 22 godine od potpisivanja Dejtonskog sporazuma, koji je trebalo maksimalno da zadovolji sve tri strane, Krajišnik je rekao da su mnoge stvari izmenjene u proteklom vremenu “zahvaljujući” visokim predstavnicima.

Potpredsednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić istakao je da je Dejtonski mirovni sporazum, urušavan na štetu Srpske.

– Došlo je vreme da predstavnici srpskog naroda u BiH zatraže vraćanje nadležnosti koje je dobio nivo BiH, a nisu predviđene Dejtonskim mirovnim sporazumom – rekao je Stevandić.

Šef Kluba poslanika SNSD u NSRS Radovan Višković naglasio je da vladajuća koalicija u Srpskoj zastupa princip poštovanja “Dejtona”.

– BiH može funkcionisati jedino ako su u svim sferama života ravnopravno zastupljeni interesi tri konstitutivna naroda. Nažalost, grubo se krši Dejtonski sporazum i time izaziva nezadovoljstvo Srba i Hrvata – izjavio je Višković.

PARAFI NA SPORAZUM

Pre 22 godine u američkoj bazi Rajt Peterson u Dejtonu parafiran je Opšti okvirni sporazum za mir u BiH i njegovih 12 aneksa, čime je okončan rat u BiH i uspostavljen njen ustavno-pravni poredak. Dejtonski sporazum, nakon tronedeljnih pregovora, parafirali su tadašnji predsednici Srbije Slobodan Milošević, tzv. Republike BiH Alija Izetbegović i Hrvatske Franjo Tuđman. Dejtonski sporazum zvanično je potpisan 14. decembra 1995. godine u Jelisejskoj palati u Parizu.

Autor: S. Mišljenović

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Mitrović: Dejtonskim sporazumom srpski narod dobio državu …

Patrik Bario: Odbrana „Dejtona“ i Republike Srpske | Jadovno …

Dejton – dve decenije posle | Jadovno 1941.

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: