Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Patrik Bario: Odbrana “Dejtona” i Republike Srpske

Datum objave: ponedeljak, 29 avgusta, 2016
Veličina slova: A- A+

Bivši francuski pukovnik i član misije Unprofora Dr Patrik Bario o situaciji na Balkanu: Hrvatsko potpirivanje mržnje prema Srbima

Foto: P. MITIĆ
Foto: P. MITIĆ

Talas šovinizma i rehabilitacije ustaštva izazvan je predstojećim izborima u Hrvatskoj. Potpirivanje antisrpskog raspoloženja je način da se skrene pažnja sa životnih pitanja, ali i lakše obezbede glasovi. Hrvatska ima realne ekonomske i druge probleme, koje nastoji da prikrije ekstremnim nacionalizmom i antisrpskom politikom.

Na renesansu tekovina NDH i sve oštriju retoriku koja poslednjih meseci dolazi iz Zagreba, ovako gleda nekadašnji francuski pukovnik i pripadnik misije Unprofora, stručnjak za bezbednost i lekar svetskog renomea dr Patrik Bario. On, za “Novosti”, naglašava i da Hrvatskoj vetar u leđa daje Zapad, koji nastoji da završi posao započet devedesetih godina – oslabi Srbiju i Republiku Srpsku i dodatno dezintegriše srpski narod.

* Republici Srpskoj se gotovo neprekidno preti ukidanjem. Koliko je to realno?

– Tačno je da Zapad nastoji da ukine Republiku Srpsku, a Dejtonski sporazum revidira na način koji bi odgovarao današnjim potrebama. Tome se mora stati na put. Predsednik Dodik dosledno sprovodi politiku njenog opstanka, a u tom pogledu značajna je i podrška koju ima od Srbije. “Dejton” se mora odbraniti, bez obzira na pritiske koji dolaze od međunarodne zajednice i unutrašnjih faktora. Odbrana Republike Srpske put je i za buduće ujedinjenje sa Srbijom, koji smatram jedinim ispravnim i logičnim.

* Glavni argument u napadima na Srpsku jeste da ona počiva na genocidu nad bošnjačkim stanovništvom i da je pretnja BiH.

– To su gluposti. Ono što se dogodilo u Srebrenici ne može se smatrati genocidom. To naravno ne znači da nije bilo žrtava. Među više hiljada mrtvih najviše je vojno sposobnih muškaraca, koji su tokom rata nosili oružje. Objektivna odgovornost nije ni na Srbiji niti na Republici Srpskoj. One su bile gurnute u građanski rat u kome se ginulo na sve strane. Međunarodna zajednica, međutim, svesno manipuliše žrtvama i danas sprovodeći politiku koja je do njih i dovela.

MRAČNA BUDUćNOST FRANCUSKE

* KAKO kao bivši oficir vidite bezbednosnu budućnost Francuske?
– Veoma mračno. Naši političari nisu na visini zadatka. Nemaju dugoročnu viziju, već biraju da na kratak rok prate američku politiku, smatrajući je adekvatnom položaju Francuske. To nije dobro i bojim se da će se sve veoma loše završiti. Iskreni sam pesimista.

* Vremena se ipak menjaju. Može li Srbija da računa na bilo kakvu podršku sa Zapada?

– Nažalost, ne. Postoji veliki broj pojedinica koji poznaju realnost i kojima je jasna pozicija Srbije. Zvanična politika evropskih država, međutim, sledi kurs Vašingtona i nije naklonjena srpskom narodu. Zato je značajno da Republika Srpska opstane, ali i da Srbija napreduje i bude snažnija. Tako će na najbolji način braniti svoje interese na međunarodnoj sceni.

* Naša zemlja čvrsto je opredeljena za EU, ali na tom putu dosta je pritisaka i ucena. Treba li Srbija da bezuslovno ispunjava naloge Zapada u procesu priključenja Uniji?

– Apsolutno ne. Važno je da Srbija sačuva svoje dostojanstvo i kredibilitet. Sve ucene koje se tiču Kosova ili Republike Srpske treba bezuslovno odbiti. EU sve više liči na brod koji tone i sve je više Francuza koji žele da je napuste. Platforma Srbije trebalo bi da bude ulazak, ali samo u zajednici sa Kosovom i Republikom Srpskom.

* Evropa se bori sa islamskim ekstremizmom, a istovremeno zatvara oči pred uporištima radikalnih islamista na Balkanu – na Kosovu, u Albaniji i BiH.

– O tome sam svedočio i pred Haškim tribunalom. Srbija je bila bedem protiv ekstremizma. Preko Kosova i Bosne, Zapad je otvorio vrata terorizmu u Evropi. U predgrađima Francuske mnogo je oružja koje dolazi preko lanca albanske mafije, koja deluje posvuda. Naši političari su slepi, i dalje ne shvataju posledice rata u Jugoslaviji, Libiji, Iraku, Siriji… Zapad je destabilizovao ove zemlje da bi čuvao svoju sigurnost. U borbi za naftu, novac i uticaj, zaboravili su sopstvene građane. Evropske države odgovorne su za sve rizike sa kojima se danas suočavamo.

Autor: Rade DRAGOVIĆ

Izvor: NOVOSTI

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top