fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Rusko-srpski čas o Svetom ruskom knezu Vladimriu

Sredinom maja, završen je novi rusko-srpski međunarodni čas iz istorije, u kome su učestvovali učenici iz ruskih i srpskih škola – članovi Rusko-srpskog kluba u centru za dodatno obrazovanje „Voshoždenie“ („Uspon“)  u gradu Šuja Ivanovskoj oblasti (Rusija)   i osnovne škole  „Bubanjski heroji» u Nišu. Tema ovog video časa bila je „Veliki ruski knez Sveti Vladimir“ .

Prof. istorije Đorđe Bojanić i veroučitelj Dejan Jovanović (OŠ „Bubanjski heroji“ Niš)
Prof. istorije Đorđe Bojanić i veroučitelj Dejan Jovanović (OŠ „Bubanjski heroji“ Niš)

Organizatori ovog mećunarodnog časa bili su, ruski i srpski nastavnici – Đorđe Bojanić (OŠ Bubanjski heroji, Niš) i  Aleksandar Muravjov Nikolajevič (Centar Voshoždenie , Šuja).

Učenica i profesor Muravjov Aleksandar
Učenica i profesor Muravjov Aleksandar

Kao cilj stavili smo obostrano upoznavanje učenika širom Srbije i Rusije sa ovom temom, sa istorijom dva bratska pravoslavna naroda i sa rusko-srpskim odnosima, kroz video snimak koji može da se pogleda preko jutjuba, a sve to uz saglasnost roditelja učenika iz Rusije i Srbije koji su učestvovali na zajedničkom video času,  kaže Đorđe Bojanić.

Ruski učenici
Ruski učenici

Naši učenici su  izneli  u svom predstavljanju da je temelj ruskog pravoslavnog identiteta, postavio sveti knez Vladimir koji je  danas zvezda vodilja današnjim Rusima,  pravdi i čovečnosti  pre svega. To je ono što Ruse razlikuje među globalnim svetskim silama danas i što privlači druge narode ka njoj. Kao što je i sveti Vladimir privlačio svojom ličnošću Ruse okupivši ih u jednu državu. Kaže Đorđe Bojanić.

Veliki doprinos je dao i veroučitelj OŠ Bubanjski heroji, đakon Dejan Jovanović koji je sastavio animirani crtani film  o činu krštenja ruskog naroda, kaže Đorđe Bojanić.

Animirani crtani film o činu krštenja ruskog naroda
Animirani crtani film o činu krštenja ruskog naroda

Učenici iz Šuje prikazali su scenu uništenja idola i pobedu Pravoslavlja  i Svete Crkve.

Aleksandar Kalinin
Aleksandar Kalinin

Učesnicima časa obratili su se naučnici univerziteta  u gradu Ivanovo  (Rusija)  Aleksandar Ipatov i profesor u Institutu za razvoj obrazovanja u gradu Ivanovo  (Rusija) Aleksandar Kalinin.

A. Ipatov je rekao:Knez Vladimir posveti veliku brigu i knjižnom obrazovanju: on naredi da se njegovi sinovi i mnoštvo bojarske dece uče grčkom pismu, a i za rusko pismo odredi im iskusne učitelje. Pored toga on naredi da se u školu uzimaju i deca prostih roditelja.Želeći da svetlošću svete vere prosveti ne samo Kijev nego i svu državu svoju, knez Vladimir posla po svim gradovima ruskim da se krsti narod. I živeše Vladimir bogougodno i pravedno, izmenivši svoje drevne ne zna božačke običaje.

Profesor A. Kalinin je naglasio: U XVII i XVIII veku Srbi teže da budu pod zaštitom ruske države i pomažu joj u nastojanjima da se Balkan oslobodi od turske vladavine.  Sredinom  XVII veka na Kazanjsku katedru je postavljen Mitropolit Simon, saradnik Pećkog Patrijarha – Mučenika Gavrila, iskrenog prijatelja Rusije. Kako je Simon  stigao u Rusiju kao arhijerej, tako su najverovatnije zajedno s njim stigli i srpski monasi. U XVIII veku mnogi južnoslovenski iseljenici su služili u ruskoj armiji kao oficiri, a Srbi su bili i među pukovskim sveštenicima i flotskim jeromonasima Duhovni podvizi srpskih monaha u ruskim manastirima i ruskih monaha u srpskim ispunili su u najvišem smislu ideju o slovenskoj duhovnoj povezanosti..

U okviru ovog centra se realizuje projekat „Obrazovna saradnja pravoslavnih naroda Rusije i Srbije“. Na časovima đaci uče tradiciju i kulturu Srbije. Aleksandar Nikolajevič Muravjov im priča šta u životu Srba predstavlja krsna slava, kako Srbi slave Božić i koji manastiri postoje u različitim delovima Srbije. U ovom projektu učestvuju više škola iz Rusije,  kaže Đorđe Bojanić.

Ruski đaci na snimanju
Ruski đaci na snimanju

Kroz ruski obrazovni projekat mi smo pored teme o ruskom knezu Vladimiru ove školske 2016/17 godine obradili i temu: „Sveti Sava kao prosvetitelj  Srpski i njegov uticaj u Rusiji“. A školske 2015/16 godine obraćene su teme:  „Car Nikolaj II i rusko-srpski odnosi početkom 20. veka“ i  „Ruska emigracija u Srbiji“. Svi ovi časovi mogu da se naću na jutjubu, cilj nam je bio da iz ovih video časova i oni koji  gledaju nešto nauče o ovim temama, kaže Đorđe Bojanić.

Za sledeću školsku godinu planiraju se nove teme. Kroz ovu Ruskosrpsku saradnju vidimo da istorija nema granica, pogotovo između Rusije i Srbije.

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: