fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

RTRS: Obilježen Dan sjećanja na Jadovno (FOTO/VIDEO)

U organizaciji Udruženja „Jadovno 1941“ obilježeno je 80 godina od stradanja 38.000 Srba u kompleksu ustaških logora smrti Gospić-Jadovno-Pag. U hramu Svetog Petra i Pavla u Smiljanu služen je parastos, a pomen žrtvama kod Šaranove jame na Velebitu. Uprkos prethodno dobijenoj dozvoli učesnicima obilježavanja u Hrvatskoj onemogućeno je postavljanje Časnog krsta pored jame Badanj. Krst je osveštan i ostavljen u manastiru Medak.
19.06.2021. Jadovničani sa Ocem Draganom Mihajlovićem kraj spomenika kod Šaranove jame na Velebitu. Na Dan sjećanja na Jadovno 1941. FOTO: Nikola Zajc – UG Jadovno 1941.

Jama Badanj na Velebitu, nedaleko od sela Stupačinovo, u kojoj su na najsvirepiji način ubijeni nedužnih Srbi, locirana je krajem prošle godine. Članovi Udruženja „Jadovno 1941“ htjeli su da postave Časni krst, ali nisu uspjeli.

Nakon pozitivnih iskustava sa policijom iz Gospića, saopšteno nam je da novoizabrani načelnik opštine Karlobag Boris Smojver odbija da već unaprijed pripremljen, usaglašen i odobren protokol ispoštuje, odnosno, onemogućeno nam je da postavimo krst tamo gdje je zamišljen, iznad jame Badanj, koja je jedna od jama koja je progutala najviše Srba – rekao je Danijel Simić, predsjednik Skupštine ovog udruženja.

19.06.2021. Osveštanje Časnog krsta posvećenog pravoslavnim Srbima pobijenim od strane hrvatskih ustaša u jami Badanj, na Velebitu kod sela Stupačinova. Na Dan sjećanja na Jadovno 1941. FOTO: Nikola Zajc – UG Jadovno 1941.

Osveštani Časni krst ostavljen je u manastiru Medak. U okviru obilježavanja, u Smiljanu je služen parastos Svetim novomučenicima jasenovačkim. Pored hrama nalazi se grobnica s ostacima 550 Srba iz ovog kraja, koji su stradali u Drugom svjetskom ratu. Kod Šaranove jame, organizovan je pomen žrtvama ovog zloglasnog logora smrti, u kome je stradalo ne manje od 38.000 Srba. Zbog epidemioloških mjera, broj posjetilaca bio je ograničen.

Obilježavanje Dana sjećanja na Jadovno moralna je obaveza i dug svih Srba prema precima, koji su stradali na ovom mjestu.

– Njegovanje kulture sjećanja je najmanje što možemo učiniti da se takvi zločini ne zaborave i ne ponove – istakla je Maja Radivojac, savjetnica ministra rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske.

Dužnost svih nas je da se aktivnije uključimo i damo doprinos nastojanju da istina o ustaškim zvjerskim zločinima u ovom kompleksu logora izađe na vidjelo.

– Ovo područje je progutalo, premo doktoru Đuri Zatezalu, ne manje od 40.000 žrtava, od toga 38.000 Srba koji su dovoženi su s područja cijele tadašnje NDH -istakao je Dušan Bastašić, predsjednik Udruženja građana „Jadovno 1941“.

Patrijaršijski blagoslov za obilježavanje Dana sjećanja na žrtve logora smrti u Jadovnu, Gospiću i na Pagu dao je patrijarh srpski Porfirije.

Izvor: RTRS

Oprema: UG Jadovno 1941.


Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: