Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

RSK otrgnuta od zaborava – u knjizi objedinjena sva državna dokumenta

Datum objave: ponedeljak, 2 januara, 2017
Objavljeno u Ostalo, Otadžbinski rat
Veličina slova: A- A+

U okviru obilježavanja 25. godina od proglašenja Republike Srpske Krajine u Beogradu je promovisana knjiga u kojoj su objedinjena sva državna dokumenta koja su donesena u pet godina njenog postojanja.

Knjiga državnih dokumenata RSK Foto: RTRS
Knjiga državnih dokumenata RSK Foto: RTRS

Do sada je objavljeno nekoliko desetina knjiga o Republici Srpskoj Krajini, kako srpskih, tako i hrvatskih izdavača, ali nijedna nije obuhvatila cjelokupnu državnu arhivu kao što je to sada slučaj. Ovaj obiman projekat pomogla je i finansirala Republika Srbija, a njegov autor je Ratko Ličina, srpski poslanik u predratnom sazivu hrvatskog sabora.

Projekat koji je realizovan u čak 10 tomova, sa preko 7.000 stranica državnih dokumenata Republike Srpske Krajine, plod je dugogodišnjeg rada i entuzijazma, a odmah je prepoznat kao neprocjenjiv doprinos istorijskim, ali i pravnim naukama. Svi budući naučni radovi, pravne, pa i političke rasprave u ovim tomovima sada imaju svoje polazne osnove, sigurno je da će ove stranice često biti citirane. Što je još važnije, ovo je trajni spomenik najzapadnijoj srpskoj državi.

“Ovaj posao traje već nekih desetak godina sa raznoraznim prekidima, ali u zadnje dvije – tri godine, intenzivno sam radio na tome. Ideja je bila sljedeća: svi pišu knjige o Krajini, pišu iz neke svoje vizure. Ja sam se rukovodio s tim da objavimo dokumenta. Ovo su, faktički, sva dokumenta Republike Srpske Krajine, kompletno objavljeni svi Službeni glasnici, znači kompletno zakonodavstvo Republike Srpske Krajine, odnosno SAO Krajine i Službeni glasnici SAO Baranje i Zapadnog Srema”, istile autor Ličina.

U tumačenju ratova devedesetih godina, Hrvatska je u velikoj prednosti jer je zaplijenila dokumenta do kojih je došla poslije protjerivanja srpskog stanovništva. Na osnovu te arhive u Hrvatskoj je objavljeno već 19 knjiga. Ipak, ta izdanja su opterećena političkim i proizvoljnim tumačenjima samih autora i obuhvataju samo pojedine dokumente.

“Ti dokumenti su vrlo subjektivni, tako da ova knjiga predstavlja veliki doprinos istoriji najnovijeg rata zapadnih srpskih prostora. Ona ima veliki značaj za istoriju, pogotovo što u srpskim arhivima nema dokumentacije koja bi obrađivala to stanje“, kaže Nikola Žutić iz Instituta za savremenu istoriju Srbije.

Knjige su bogato ilustrovane autentičnim fotografijama, a tu su i zapisnici sa sjednica Vlade, skupštine, kao i stenogrami sa različitih pregovora. Najteže je bilo prikupiti dokumente iz 1990. godine, ali svi su sada između ovih korica, kaže autor.

Važno je napomenuti da je riječ o građi oslobođenoj komentara, osim lociranja ili datiranja, tako da će u perspektivi ovo biti nezamjenljiv fond za proučavanje istorije, nastanka i uništenja, Republike Srpske Krajine.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

Vezane vijesti:

Zašto je Knin pao za manje od 24 časa? | Jadovno 1941.

General Novaković: Ovako je bilo [1] | Jadovno 1941.

Zagreb nastavlja zastrašivanje bivših boraca RSK | Jadovno …
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top