Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Роми траже да се докаже геноцид над њима

Светска организација Рома из Србије ангажовала је америчке, швајцарске и домаће адвокате у намери да пред међународним судовима докаже геноцид над Ромима

СВЕТСКА ОРГАНИЗАЦИЈА РОМА

Светска организација Рома из Србије ангажовала је америчке, швајцарске и домаће адвокате у намери да пред међународним судовима докаже геноцид над Ромима, преноси Б92.

Иницијативи су се придружила и европска ромска удружења у намери да злочини нациста из Другог светског рата над Ромима не остану у другом плану.

Јавно признање да је над Ромима у Другом светском рату извршен геноцид, Јован Дамјановић сматра својом обавезом. Председник Светске организације Рома подсећа да је више од 3,5 милиона Рома убијено у концентрационим логорима и на стратиштима широм Европе.

„Ово није јагма за неким новцем да ми злоупотребимо што су многи злоупотребили. Ја имам људску и моралну обавезу према жртвама, свим жртвама, особито према ромским да тражимо од држава у окружењу који су такође били егзекутори тих народа, српских, јеврејских и ромских и наравно Немачке“, каже он.

Историчар Милован Писари сматра да је захтев за признавањем логичан наставак онога на чему се годинама интензивно ради: на препознавању и признавању онога што се десило Ромима током Другог светског рата.

Писари сматра да је важно да прво Немачка призна геноцид над Ромима, јер би то олакшало да и све друге земље учине исто.

„То је поготово важно у земљама на пример источне Европе и балканским земљама где је геноцид достигао највеће размере и где и дан данас Роми живе у тешком положају.

Едукација о том геноциду је важна ствар, можда најважнија управо да би се и положај Рома на неки начин побољшао. Ту се ради првеснтвено о борби против расизма, у борби протв антироманизма и о сенсибилизацији другог дела становништва који апсолутно нема појма о ономе што се дешавало управо над Ромима током Другог светског рата“, каже Писари.

Значајан корак ка признавању да су Роми у Другом светском били жртве злочина из мржње пре две године године направио је Европски парламент проглашавањем 2. августа Даном сећања на ромске жртве Холокауста.

У Берлину је пре четири године подигнут и Меморијал посвећен сећању на близу 500.000 европских Синта и Рома које су убили нацисти.

Извор: НОВОСТИ

 

Везане вијести:

Роми из Србије траже одштету за Холокауст

Од Немачке тражити наплату ратне одштете

Немци неће да плате одштету за геноцид

 

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Пратите нас на друштвеним мрежама: