fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Rezolucija o zločinima u NDH – put ka zauzimanju zvaničnog stava? (AUDIO)

Udruženja krajiških Srba pokrenula su peticiju za podršku rezoluciji o Genocidu počinjenom nad srpskim narodom u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.

Da li će rezolucija biti usvojena, šta bi njeno usvajanje donelo Srbiji i društvu u našoj zemlji?

Zbog čega je važno da se o zbivanjima tokom II. svetskog rata i masovnom stradanju naroda zauzme zvaničan stav?

Gosti emisije su Mile Bosnić, predsednik pokreta Srba Krajišnika i Dušan Bastašić, predsednik udruženja Jadovno 1941. iz Banja Luke.

Urednik i voditelj emisije „U središtu pažnje“ na RADIO BEOGRAD 1 je Ivana Pribićević.


POSLUŠAJTE EMISIJU:

Ko su organizatori, kako može da se potpiše?

Bosnić:

Organizator je narod i mi smo to nazvali jednom narodnom inicijativom, a to je jedna grupa udruženja u kojima je i pokret Srba Krajišnika, udruženje gospodina Bastašića i udruženja boraca iz cele Srbije, naša udruženja u dijaspori. Tako smo u stvari stvarno pokrenuli jednu narodnu inicijativu i neke ranije pokušaje, objedinili u jedan potok da bi imali snagu, a to znači da hoćemo da ispoštujemo zakonodavnu proceduru, da sakupimo deset hiljada potpisa ljudi koji imaju pravo glasa i samim tim, kad to predamo u Skupštini, to će imati snagu zakonodavne inicijative i Skupština će biti u obavezi da to stavi na dnevni red. Mi smo zvanično počeli prikupljsti potpise u nedelju, upravo na praznik Blagovijesti.

Malo ranije počelo je i onlajn prikupljanje potpisa.  Udruženje Jadovno 1941. iz Banja Luke se uključilo u ovu akciju, u potpisivanje peticije. Kako se odvija potpisivanje u Banja Luci?

Bastašić:

Naše udruženje je 2015. godine, kad je Skupština Republike Srpske usvojila Deklaraciju o Genocidu počinjenom na Srbima, Jevrejima i Romima od strane Nezavisne Države Hrvatske, kao zainteresovana strana, učestvovalo u toj proceduri i tada sam imao čast i priliku da deset minuta na tu temu govorim u Narodnoj Skupštini Republike Srpske.

Prema tome, pošto je Srbija naša matica, pošto je Narodna Skupština Srbije telo izabrano od srpskog naroda, znači od građana Srbije, a veliki broj građana Republike Srpske su državljani i Republike Srbije, naravno da smo se uključili u inicijativu udruženja pokreta Krajišnika. Trenutno se peticija može potpisati online i već imamo nešto preko 8000 potpisa. Na taj način smo uključeni u potpisivanje. Jedan broj nas je bio na Blagovesti u Beogradu kod crkve Svetog Marka i potpisao peticiju, ali evo, u toku su razgovori o potpisivanju peticije u većim gradovima Republike Srpske.


POSLUŠAJTE EMISIJU:

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: