fbpx
Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Реституција ће бити завршена за седам година

Очекујем да процес реституције буде окончан за седам година, уз мање отпоре иде сасвим добро, рекао је данас директор Агенције за реституцију Страхиња Секулић, наводећи и да је Србија пример другима у отклањању последица холокауста.

Фото: Љиљана Буквић
Фото: Љиљана Буквић

Он је изјавио, говорећи о реституцији, да очекује у наредних годину дана окончање свих поступака у натури, што се односи на пословне објекте, зграде, грађевинско земљиште, док ће враћање пољопривредног земљишта трајати још пет година.

У периоду од пет година биће донета све решења о праву на обештећење, затим су потребне још две године, као поступање код одлука другостепених органа и судова, рекао је Секулић, наводећи да је то све заједно седам година.

Он је нагласио да процес реституције иде сасвим добро, уз мање отпоре, објашавајући да су они везани за привилиговане кориснике државне имовине, помињући пољопривредно земјиште и локале.

Према његовим речима, познато је какво је лоше стање било у том сектору, јер се то „делило, додељивало, бесплатно, давало у подзакуп незаконито“.

Наравно, да отпори долазе од тих људи, али се ми на то не обазиремо и настављамо даље, нагласио је Секулић.

Секулић је изјавио да је амерички амбасадор Кајл Скат данас обишао Агенцију за реституцију како би подржао спровођење реституције, као начина поштовања људских права, посебно реституцију која се односи на холокауст.

Секулић је подсетио да је Србија донела закон о отклањању последица холокауста, на основу Терезинске декларације, наводећи да смо прва и једина земља која има тај закон „чиме је њен углед у свету јако порастао“.

Имплементација тече одлично, враћена је имовина велике вредности, рекао је Секулић, говорећи о Закону о отклањању последица одузимања имовине жртвама холокауста које немају живих законских наследника.

Према његовим речима, Србија је одлучила да отклони последице холокауста тако што имовину која се нашла у јавној својини, применом прописа о одузимању имовине након рата, враћа јеврејским заједницама јер наследника нема.

Где постоје наследници они остварују своје право у редовном поступку, рекао се Секулић.

Он је напоменуо да је „Србија била брутално окупирана, раскомадана, није имала учешће у холокаусту“, али је направила велики корак и рекла да не жели да поседује ту имовину.

Јеврејска заједница подноси захтев, објаснио је Секулић, подсетивши да се, сем враћања имовине, годишње из буџета државе даје 950 000 евра јеврејској заједници за меморијалне, образовне сврхе и као помоћ људима који су преживели холокауст.

(Фонет)

Извор: ДАНАС

Везане вијести:

Јеврејска општина: Година трошења, али без кочница

Два милиона евра од јеврејске имовине без контроле?

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помози рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Пратите нас на друштвеним мрежама: