Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Rehabilitacija Nedića: Završna reč 11. jula, presuda do avgusta

Datum objave: utorak, 26 juna, 2018
Veličina slova: A- A+

Sud završio izvođenje dokaza u postupku rehabilitacije. Završna reč advokata u procesu zakazana za 11. jul

Ceo tok suđenja bio je obeležen protestima, Foto: Z. Jovanović
Ceo tok suđenja bio je obeležen protestima, Foto: Z. Jovanović

Dokazni postupak i saslušanje svedoka u slučaju rehabilitacije Milana Nedića, premijera Srbije u vreme Drugog svetskog rata, okončani su u ponedeljak. Završna reč advokata zakazana je za 11. jul, posle čega će uslediti presuda, moguće već do avgusta.

Kako je naglasila sudija Anđelka Opačić, presudu neće izneti javno, već će je pismeno dostaviti predlagačima rehabilitacije u roku od mesec dana. Sud je, inače, odbio podneske koje je predložio zastupnik predlagača rehabilitacije, kao i saslušanje preostalih svedoka, među kojima je i Vladimir Ćatović. Ćatović je sudu predložen kao jedini svedok koji je mogao nešto da kaže o načinu na koji je Nedić preminuo.

Poslednje, tročasovno ročište, uglavnom je proteklo u pokušajima svedoka, istoričara Aleksandra Stojanovića, da dokaže da je Milan Nedić odgovoran za izdaju zemlje, i pokušajima advokata Zorana Živanovića da ovu tezu opovrgne.

– Nedić snosi istorijsku i pravnu odgovornost jer je prihvatio stanovište okupatora da Jugoslavija više ne postoji i težio je da zaokruži Srbiju – rekao je Stojanović. – On se odrekao lojalnosti svom kralju i Vladi, koji jesu bili u emigraciji, ali su bili priznati faktor međunarodnog prava i punopravni član antifašističke koalicije. Vlast u Srbiji mogla je da donosi uredbe koje se odnose na snabdevanje ili funkcionisanje pošte, ali ne i uredbe kojima bi se menjao politički sistem. To je bilo zabranjeno Haškom konvencijom iz 1907. i suprotno Ustavu Kraljevine iz 1931.

Sporne dve uredbe na koje je Stojanović mislio odnosile su se na organizovanje Srpskog državnog sabora, kao staleške skupštine. Njima su se advokat i svedok bavili punih sat i po, sve dok sudija nije odbila sva dalja pitanja na tu temu. Po ovim uredbama, koje nikad nisu stupile na snagu jer ih Nemci nisu dozvolili, Državni sabor imao bi savetodavnu ulogu. Sastojao bi se od delegata koji ne bi bili birani na izborima, već direktno na terenu, dogovorom.

KRITIKOVAO IZBEGLIČKU VLADU

Stojanović se osvrnuo i na odnos između izbegličke Vlade i kolaboracionističkog premijera, i podsetio da je ova Nedića lišila generalskog čina. I sam Nedić imao je negativan stav prema Vladi, jer je nastala posle puča, 27. marta, koji je on smatrao uzrokom svih srpskih nesreća. Javno je napadao članove vlade jer su pobegli iz zemlje.

Autor: V. CRNjANSKI SPASOJEVIĆ

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Nastavlja se proces po zahtevu za rehabilitaciju M. Nedića …

Praunuk Milana Nedića: Moj pradeda je spasao 1.300 jevrejske …

Okupiranom Srbijom haralo 12 vojski | Jadovno 1941.
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top