Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Nastavlja se proces po zahtevu za rehabilitaciju M. Nedića

Datum objave: subota, 20 januara, 2018
Veličina slova: A- A+

U Višem sudu u Beogradu u ponedeljak treba da se nastavi proces po zahtevu za rehabilitaciju srpskog premijera za vreme okupacije u Drugom svetskom ratu Milana Nedića

Milan Nedić / Foto Arhiv VN
Milan Nedić / Foto Arhiv VN

U Višem sudu u Beogradu u ponedeljak treba da se nastavi proces po zahtevu za rehabilitaciju srpskog premijera za vreme okupacije u Drugom svetskom ratu Milana Nedića, saslušanjem svedoka istoričara.

Planirano je da profesor Filozofskog fakulteta Milan Ristović, koji je na prošlom ročištu u oktobru detaljno govorio o okolnostima koje su se dešavale u vreme Nedićeve vlade od 1941-1945. godine, dokumetima Vlade iz tog perioda, kao i o tome šta je konkretno preduzimao Nedić, odgovara na pitanja punomoćnika podnosilaca zahteva za rehabilitaciju.

Takođe je planirano ispitivanje još jednog svedoka, istoričara Aleksandra Stojanovića.

Nedićevi potomci zatražili su zahtevom za rehabilitaciju od suda da poništi Uredbu Vlade FNRJ kojom je Milan Nedić proglašen za narodnog neprijatelja i na osnovu koje su mu oduzeta građanska i imovinska prava, odnosno da ga rehabilituje.

Milan Nedić nikada nije bio osuđen, niti je protiv njega podignuta optužnica. Navodno je u pritvoru izvršio samoubistvo, a nikada nije objavljeno gde je sahranjen.

Postupak po zahtevu za rehabilitaciju izazvao je negodovanja u javnosti, budući da jedan deo građana smatra da je Nedić zločinac i da sud treba da odbije rehabilitaciju.

(Tanjug)

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Nikola Milovančev: Za Sajmište kriv Pavelić, a ne Nedić …

Praunuk Milana Nedića: Moj pradeda je spasao 1.300 jevrejske …

Rehabilitacija Milana Nedića: Novo ročište, pozvana tri …
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top