fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Nikola Milovančev: Za Sajmište kriv Pavelić, a ne Nedić

Sa nevericom sam čuo izjavu ministra Aleksandra Vulina, koji je u vezi aktivnosti na uređenju spomen-područja logora Sajmište upleo i rehabilitaciju Milana Nedića

U zemlji Srbiji ne mogu izgleda da se mirno i dostojanstveno završe ni pripreme za ono prema čemu bi trebalo imati pijetet i što se decenijama, u vreme vlasti Josipa Broza i njegovih političkih sledbenika, izbegavalo: obeležavanje nacističko-ustaškog logora Sajmište, u kojem su desetine hiljada nevinih našle smrt od zlikovačkih neljudi.

Sa nevericom sam, prilikom posete gospodina Zurofa Beogradu, čuo izjavu ministra Aleksandra Vulina, koji je u vezi aktivnosti na uređenju spomen-područja logora Sajmište upleo i rehabilitaciju Milana Nedića.

Teško naime mogu da verujem da ministar ne zna da logor Sajmište nije bio u sastavu okupirane Srbije, već u sastavu Nezavisne Države Hrvatske (NDH). Teško mogu da verujem da ne zna za sadržaj Saopštenja br. 87 Državne komisije za utvrđivanje zločina okupatora i njihovih pomagača „Sajmište – mučilište naroda Jugoslavije“ od 11. januara 1946. Nema tu Milana Nedića, niti ikoga iz srpske vlade 1941-44. Teško mogu da verujem da ne zna, ko su po izveštaju te Komisije, direktni i indirektni ratni zločinci odgovorni za logor Sajmište: Pavelić dr Ante, poglavnik NDH; Kvaternik Eugen, glavni ravnatelj za javni red i sigurnost Glavnog ravnateljstva NDH u Zagrebu; Eliker dr Jakob, veliki župan Velike župe Vuka NDH, sa sedištem u Vukovaru; Điković Branimir, bivši advokat iz Sarajeva, šef župskog redarstva Velike župe Vuka u Vukovaru (Zemun i Srem su spadali pod Veliku župu Vuka); Zigfrid fon Kaše, politički predstavnik Rajha u NDH; Kamerhofer, obergrupenfirer, general policije, zapovednik svih nemačkih policijskih snaga u NDH; Herman Splet, kapetan, zapovednik „becirks“ (sreske) žandarmerije u srezu Zemun; Otmar Šild, zamenik upravitelja Župskog redarstva Velike župe Vuka itd.

Ima nas još živih Zemunaca kojima su članovi porodica koji su preživeli krvave godine NDH u Zemunu pričali o zaprežnim kolima, sa kojih je kapala krv, kojima su noću ustaše dovozile sa Sajmišta ubijene ljude i zakopavali ih na zemunskom groblju (procena Komisije: oko 6.500 nesrećnika je tamo sahranjeno). Ima nas još živih koji smo od predaka saznali da su ustaški zlikovci likvidacije vršili čak i u centru grada, na zemunskom groblju, noću, maljevima.

I zato: ostavite na miru Milana Nedića kad govorite o Sajmištu.

Autor: Nikola Milovančev, pravnik i istoričar

Izvor: NOVOSTI, 14. septembar 2016

Vezane vijesti:

Da li je Nedić okupirao Srbiju | Jadovno 1941.

Nedić ili vatikansko-kominternovski rozarijum mejnstrim …

Rehabilitacija Nedića: Ko je spašavao narod? | Jadovno 1941.

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: