Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Nikola Milovančev: Za Sajmište kriv Pavelić, a ne Nedić

Datum objave: petak, 12 maja, 2017
Veličina slova: A- A+

Sa nevericom sam čuo izjavu ministra Aleksandra Vulina, koji je u vezi aktivnosti na uređenju spomen-područja logora Sajmište upleo i rehabilitaciju Milana Nedića

U zemlji Srbiji ne mogu izgleda da se mirno i dostojanstveno završe ni pripreme za ono prema čemu bi trebalo imati pijetet i što se decenijama, u vreme vlasti Josipa Broza i njegovih političkih sledbenika, izbegavalo: obeležavanje nacističko-ustaškog logora Sajmište, u kojem su desetine hiljada nevinih našle smrt od zlikovačkih neljudi.

Sa nevericom sam, prilikom posete gospodina Zurofa Beogradu, čuo izjavu ministra Aleksandra Vulina, koji je u vezi aktivnosti na uređenju spomen-područja logora Sajmište upleo i rehabilitaciju Milana Nedića.

Teško naime mogu da verujem da ministar ne zna da logor Sajmište nije bio u sastavu okupirane Srbije, već u sastavu Nezavisne Države Hrvatske (NDH). Teško mogu da verujem da ne zna za sadržaj Saopštenja br. 87 Državne komisije za utvrđivanje zločina okupatora i njihovih pomagača “Sajmište – mučilište naroda Jugoslavije” od 11. januara 1946. Nema tu Milana Nedića, niti ikoga iz srpske vlade 1941-44. Teško mogu da verujem da ne zna, ko su po izveštaju te Komisije, direktni i indirektni ratni zločinci odgovorni za logor Sajmište: Pavelić dr Ante, poglavnik NDH; Kvaternik Eugen, glavni ravnatelj za javni red i sigurnost Glavnog ravnateljstva NDH u Zagrebu; Eliker dr Jakob, veliki župan Velike župe Vuka NDH, sa sedištem u Vukovaru; Điković Branimir, bivši advokat iz Sarajeva, šef župskog redarstva Velike župe Vuka u Vukovaru (Zemun i Srem su spadali pod Veliku župu Vuka); Zigfrid fon Kaše, politički predstavnik Rajha u NDH; Kamerhofer, obergrupenfirer, general policije, zapovednik svih nemačkih policijskih snaga u NDH; Herman Splet, kapetan, zapovednik “becirks” (sreske) žandarmerije u srezu Zemun; Otmar Šild, zamenik upravitelja Župskog redarstva Velike župe Vuka itd.

Ima nas još živih Zemunaca kojima su članovi porodica koji su preživeli krvave godine NDH u Zemunu pričali o zaprežnim kolima, sa kojih je kapala krv, kojima su noću ustaše dovozile sa Sajmišta ubijene ljude i zakopavali ih na zemunskom groblju (procena Komisije: oko 6.500 nesrećnika je tamo sahranjeno). Ima nas još živih koji smo od predaka saznali da su ustaški zlikovci likvidacije vršili čak i u centru grada, na zemunskom groblju, noću, maljevima.

I zato: ostavite na miru Milana Nedića kad govorite o Sajmištu.

Autor: Nikola Milovančev, pravnik i istoričar

Izvor: NOVOSTI, 14. septembar 2016

Vezane vijesti:

Da li je Nedić okupirao Srbiju | Jadovno 1941.

Nedić ili vatikansko-kominternovski rozarijum mejnstrim …

Rehabilitacija Nedića: Ko je spašavao narod? | Jadovno 1941.


Tagovi:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top