fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Rehabilitacija Kalabića: Vulin: Sraman pokušaj rehabilitacije poraženih; Omerović osudio rehabilitaciju

Predsednik skupštinskog odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Meho Omerovic osudio je rehabilitaciju komandanta Gorske garde Kraljevske vojske u otadžbini Nikole Kalabića, kao sramotnu i skandaloznu

Foto Arhiv VN
Foto Arhiv VN

Predsednik skupštinskog odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Meho Omerovic osudio je rehabilitaciju komandanta Gorske garde Kraljevske vojske u otadžbini Nikole Kalabića, kao sramotnu i skandaloznu.

Viši sud u Valjevu rehabilitovao je juče, nepravosnažnom presudom, Kalabića i poništio sve odluke kojima mu je bila konfiskovana imovina i oduzeta građanska prava.

„Umesto da se ponosimo svetlom i herojskom antifasističkom borbom i da se pijetetom sećamo ogromnih zrtava koje su pale u toj istorijskoj pobedi nad fašizmom, mi u Srbiji smo svedoci sudskih rehabilitacija koje ocigledno vise nemaju nikakvih granica,““ naveo je Omerović u saopštenju.

Prema njegovim rečima, „sramotne i skandalozne odluke viših sudova ne samo da iskrivljuju istorijske činjenice nego ponovo ubijaju nevine žrtve i nanose bol njihovim potomcima“.

Obrazlozenja pod kojim se rehabilituju osvedoceni i osuđeni ratni zlocinci,verni saradnici okupatora od pocetka rata su u najmanju ruku cinična, ocenjuje Omerović.

On kao primer navodi da je postupajući sudija je između ostalog utvrdio da je „Kalabic ubijen u jednoj pećini blizu Valjeva, pa prema tome nije ni mogao da izda svog komandanta Drazu Mihajlovica,“ što je po oceni Omerovića apsurdno jer to znači da je za sud važnije gde je on ubijen i da li je izdao Mihajlovića u nego kakve je zlocine činio i za šta je osuđen.

„Sud ne interesuju zlocini koje su pocinili cetnici Nikole Kalabica i on licno! Sud ne interesuje masakr u Vranicu,najstrašniji slučaj gde je pobijeno 67 dece žena i staraca! Sud ne interesuju zločini u Kopljarima, Stragarima…Sud ne zanima ni otvorena saradnja sa Nemcima od pocetka rata i potpisani sporazumi o zajednickoj borbi protiv partizana,“ kaže Omerović i dodaje da očekuje da će Apelacioni sud poništiti ovu presudu.

VULIN: SRAMAN POKUŠAJ REHABILITACIJE KALABIĆA

Pokušaj rehabilitacije četničkog komandanta Nikole Kalabića je sraman i uvredljiv, izjavio je danas ministar za rad Aleksandar Vulin.

„Sraman je zato što je nehvatljivo da država Srbija srpski narod sada 70 godina nakon Drugog svetskog rata treba da pređe na stranu poraženih“, rekao je Vulin.

On je dodao da smo mi narod pobednik i da se takvim presudama i pokušajima rehabilitacije čitav jedan narod gura tamo gde nikada nije bio – na stranu poraženih.

„Mi smo deo antifašističke koalicije, mi smo deo pobednika, ovakve presude će nas gurnuti tamo gde nikada nismo bili“, rekao je Vulin.

Ministar je dodao da je neshvatljiv takav odnos prema žrtvama ratnih zločinaca i da sudske presude ne mogu promeniti istoriju.

„Sudske presude ne prave istoriju, istorija je onakva kakva jeste“, rekao je Vulin dodajući da je za njega pokušaj rehabilitacije Kalabića apsolutno neprihvatljiv.

On je rekao da smatra da se istorija ne može pisati ponovo i da se ne može izmišljati.

„Uostalom, naše mesto je na Crvenom trgu, naše mesto je među silama pobednicama, naše mesto 9. maja nismo izborili sa saradnicima okupatora nego smo izborili sa onima koji su se protiv okupatora borili“, istakao je Vulin.

On je izrazio nadu da će Apelacioni sud odbiti ovakvu presudu i da će doneti presudu koja će samo poštovati istoriju i ništa drugo.

„Srpski narod nema nijedan razlog da se stidi svoje antifašističke prošlosti, nemojte nas terati presudama da moramo da postanemo deo poraženog sveta. Mi smo uvek bili na boljoj strani sveta“, poručio je VULIN.

Viši sud u Valjevu rehabilitovao je juče nekadašnjeg komandanta Gorske garde Kraljevske vojske u otadžbini Nikolu Kalabića i poništio sve odluke kojima mu je bila konfiskovana imovina i oduzeta građanska prava.

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Rehabilitovan Nikola Kalabić

Pred sudom Kalabićev dosije iz Arhiva Jugoslavije | Jadovno …

Odluka o rehabilitaciji Kalabića 5. januara | Jadovno 1941.

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: