fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Рехабилитација Калабића: Вулин: Сраман покушај рехабилитације поражених; Омеровић осудио рехабилитацију

Председник скупштинског одбора за људска и мањинска права и равноправност полова Мехо Омеровиц осудио је рехабилитацију команданта Горске гарде Краљевске војске у отаџбини Николе Калабића, као срамотну и скандалозну

Фото Архив ВН
Фото Архив ВН

Председник скупштинског одбора за људска и мањинска права и равноправност полова Мехо Омеровиц осудио је рехабилитацију команданта Горске гарде Краљевске војске у отаџбини Николе Калабића, као срамотну и скандалозну.

Виши суд у Ваљеву рехабилитовао је јуче, неправоснажном пресудом, Калабића и поништио све одлуке којима му је била конфискована имовина и одузета грађанска права.

„Уместо да се поносимо светлом и херојском антифасистичком борбом и да се пијететом сећамо огромних зртава које су пале у тој историјској победи над фашизмом, ми у Србији смо сведоци судских рехабилитација које оцигледно висе немају никаквих граница,““ навео је Омеровић у саопштењу.

Према његовим речима, „срамотне и скандалозне одлуке виших судова не само да искривљују историјске чињенице него поново убијају невине жртве и наносе бол њиховим потомцима“.

Образлозења под којим се рехабилитују осведоцени и осуђени ратни злоцинци,верни сарадници окупатора од поцетка рата су у најмању руку цинична, оцењује Омеровић.

Он као пример наводи да је поступајући судија је између осталог утврдио да је „Калабиц убијен у једној пећини близу Ваљева, па према томе није ни могао да изда свог команданта Дразу Михајловица,“ што је по оцени Омеровића апсурдно јер то значи да је за суд важније где је он убијен и да ли је издао Михајловића у него какве је злоцине чинио и за шта је осуђен.

„Суд не интересују злоцини које су поцинили цетници Николе Калабица и он лицно! Суд не интересује масакр у Враницу,најстрашнији случај где је побијено 67 деце жена и стараца! Суд не интересују злочини у Копљарима, Страгарима…Суд не занима ни отворена сарадња са Немцима од поцетка рата и потписани споразуми о заједницкој борби против партизана,“ каже Омеровић и додаје да очекује да ће Апелациони суд поништити ову пресуду.

ВУЛИН: СРАМАН ПОКУШАЈ РЕХАБИЛИТАЦИЈЕ КАЛАБИЋА

Покушај рехабилитације четничког команданта Николе Калабића је сраман и увредљив, изјавио је данас министар за рад Александар Вулин.

„Сраман је зато што је нехватљиво да држава Србија српски народ сада 70 година након Другог светског рата треба да пређе на страну поражених“, рекао је Вулин.

Он је додао да смо ми народ победник и да се таквим пресудама и покушајима рехабилитације читав један народ гура тамо где никада није био – на страну поражених.

„Ми смо део антифашистичке коалиције, ми смо део победника, овакве пресуде ће нас гурнути тамо где никада нисмо били“, рекао је Вулин.

Министар је додао да је несхватљив такав однос према жртвама ратних злочинаца и да судске пресуде не могу променити историју.

„Судске пресуде не праве историју, историја је онаква каква јесте“, рекао је Вулин додајући да је за њега покушај рехабилитације Калабића апсолутно неприхватљив.

Он је рекао да сматра да се историја не може писати поново и да се не може измишљати.

„Уосталом, наше место је на Црвеном тргу, наше место је међу силама победницама, наше место 9. маја нисмо изборили са сарадницима окупатора него смо изборили са онима који су се против окупатора борили“, истакао је Вулин.

Он је изразио наду да ће Апелациони суд одбити овакву пресуду и да ће донети пресуду која ће само поштовати историју и ништа друго.

„Српски народ нема ниједан разлог да се стиди своје антифашистичке прошлости, немојте нас терати пресудама да морамо да постанемо део пораженог света. Ми смо увек били на бољој страни света“, поручио је ВУЛИН.

Виши суд у Ваљеву рехабилитовао је јуче некадашњег команданта Горске гарде Краљевске војске у отаџбини Николу Калабића и поништио све одлуке којима му је била конфискована имовина и одузета грађанска права.

Извор: НОВОСТИ

Везане вијести:

Рехабилитован Никола Калабић

Пред судом Калабићев досије из Архива Југославије | Јадовно …

Одлука о рехабилитацији Калабића 5. јануара | Јадовно 1941.

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: