Ж | Ž
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Подијелите вијест:

Рат у јеврејској заједници: Бесни на Србију, а враћа им 65 милиона евра

Јеврејска заједница покушава да у сопствени сукоб уплете нашу државу, чак и ЕК.

Зграда у Вишњићевој улици у Београду Фото В. Данилов
Зграда у Вишњићевој улици у Београду Фото В. Данилов

Пише: В. ЦРЊАНСКИ СПАСОЈЕВИЋ

Рат у јеврејској заједници отишао је толико далеко да завађене стране у њега покушавају да умешају и државу и међународну заједницу. Како “Новости” сазнају, сукоб и незадовољство дела заједнице једна су од тема састанка представника Европске комисије и министарстава, 24. октобра, у Београду.

Једна од две струје бесна је јер Министарство правде не жели да упише њихове представнике као руководиоце Јеврејске општине Београд док се не заврши судски спор, а жалили су се и на примену Закона о спречавању последица Холокауста и рад Агенције за реституцију. Многе је ово незадовољство изненадило, будући да је по том закону јеврејским општинама до сада враћена имовина Јевреја настрадалих у Холокаусту, без живих наследника, вредна више од 19 милиона евра, и из буџета им је исплаћено 2,85 милиона евра. Укупна процена имовине која ће бити враћена, плус износ који ће Србија дати Савезу јеврејских општина на име финансијске подршке, премашује 65 милиона евра.

ВРЕДНЕ НЕКРЕТНИНЕ

ОЧЕКУЈЕ се да ће јеврејским општинама по Закону о отклањању последица Холокауста укупно бити враћене некретнине вредне 15 милиона евра, плус финансијска подршка до 2041. од 20,9 милиона евра. По Закону о враћању имовине црквама и верским заједницама, до сада су враћене непокретности у вредности 7,685 милиона евра.

– Од доношења закона стално осећамо притисак, па ако знамо да у новембру, у Београду, треба да се одржи велики међународни састанак, на ком се очекују и писмене похвале Србији управо због овог закона, утисак је да неко жели да обезвреди наш труд. Не можемо нечије приватне, лукративне и корупционашке интересе да подредимо држави и снизимо стандарде које Србија има – каже, за “Новости”, Страхиња Секулић, директор Агенције.

Он додаје да је тешко радити у атмосфери када постоји стални притисак у конкретним предметима. Агенција је у обавези да врши пажљиве провере када одлучује о враћању имовине.

– Пажљиво поступање по правилу изазива хистеричну реакцију – каже Секулић. – Тенденција је да Србију окриве за све проблеме које имају у јеврејској заједници. Али држава не жели да одлучује ко ће бити председник поједине општине или целог савеза, па је бес против таквог става неоснован.

Секулић каже да је наша земља због свог става добила позитивне коментаре од међународних институција, као што је све похвале добио и закон о враћању имовине која је припадала жртвама Холокауста без наследника, а који једини имамо у Европи.

У писму Агенције Европској комисији наводи се да је Управном одбору Агенције до сада упућена само једна притужба, из Јеврејске општине Суботица (чији је члан председник Савеза јеврејских општина Роберт Сабадош). Додаје се и да ЈО Суботица преко својих адвоката упорно врши притисак да се њени предмети решавају приоритетно.

Такође се наводи да се због сукоба у Јеврејској општини Београд, у више од 250 предмета за враћање имовине, које је поднела та општина, отежано поступа. Не заказују се јавне расправе, већ само Агенција службеним путем прибавља доказе.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: