Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Raković: Ustaše su bile najpsihotičniji režim koji je ubijao u transu

To je bio najpsihotičniji režim koji je postojao, možda čak i ikada. Takav trans nije zabeležen u istoriji. U savremenoj istoriji nije postojao takav režim – rekao je Raković.
Aleksandar Raković (Foto: Medija centar Beograd)

Nezavisna država Hrvatska je bio najpsihotičniji režim koji je postojao u savremenoj istoriji, rekao je za TV Pink istoričar Aleksandar Raković.

Raković je rekao da nemačkim nacistima nije nedostajalo brutalnosti, ali su čak i oni, dodaje bili zgroženi zločinima i užasima koje su počinili Hrvati.

– To je bio najpsihotičniji režim koji je postojao, možda čak i ikada. Takav trans nije zabeležen u istoriji. U savremenoj istoriji nije postojao takav režim – rekao je Raković.

Kako kaže, oni su u verskom zanosu, u transu, ubijali ljude sa brutalnostima koje nisu zabeležene u savremenoj istoriji.

– Prethodno u jugoslovenskoj kraljevini stavljani su pod tepih zločini hrvatskih i mađarskih vojnika u Srbiji tokom Prvog svetskog rata da bi se napravila zajednička država Srba, Hrvata i Slovenaca. Pobeda u tom ratu je opila našu elitu, mislili su da ništa više ne može da naruši poredak koji su tada napravili. Brzo se pokazalo da Srbi nisu imali iskustvo sa višetničkim državama. To je bila škola iz koje treba izvući pouke – rekao je Raković.

Raković je rekao da se tu ne radi samo o Srbima i njihovoj neverici da mogu tako surovo stradati od ruke suseda. Naime, Jevreji su takođe sa nevericom gledali kako se Nemci ophode i ponašaju sa njima, jer su se od ranije poistovećivali s nemačkom kulturom.

– Na sličan način ni Srbi nisu mogli da veruju da će ih Hrvati tako monstruozno ubijati. Kada iskonsko zlo dođe, treba što pre izvlačiti zaključak, povlačiti se odatle i potom se obračunati sa iskonskim zlom – rekao je Raković.

On je rekao da državni i politički vrh hrvatske živi u prošlosti. HDZ je, dodaje, spojio u sebi dve trase, jednu ustašku, a drugi su komunistički disidenti.

– HDZ i njegova politika i dalje vode ka tome da Drugi svetski rat kao tema i dalje postoji u njihovom društvu. Oni su legalizovali ustaški pozdrav „za dom spremni“ – rekao je Raković.

To su isti ljudi koji su sada zabranili predsedniku Vučiću da poseti Jasenovac.

– Akademski i diplomatski razgovor uvijen u oblande, nije svojstven za razumevanje običnim građanima. Treba biti jasan, govoriti bez rukavica i staviti do znanja superiornost Srbije – rekao je Raković.

Izvor: IN4S

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: