Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Радош Бајић: нова филмска прича „Ваздушни мост“

Прошло је седам година од завршетка велике телевизијске серије „Равна Гора“, која је реализована у корподукцији РТС-а и „Контраст студија“.

ПОГЛЕДАЈ ВИДЕО

Аутор пројекта и глумац, Радош Бајић који је у филмској нарацији први проговорио о српским поделама и драматичним догађајима у Другом светском рату, из потпуно нове историјске и уметничке визуре, припрема нови играни филм и тв серију, под радним насловом Ваздушни мост.

Реч је о великом филмско-телевизијском пројекту који је инспирисан једном од највећих акција спасавања савезничких пилота која је изведена у пролеће и лето 1944. године у селу Прањани, подно Сувобора и Равне Горе.

У прањанском крају још увек се прича о чувању оборених авијатичара. У скоро свакој кући бринули су о пилотима, члановима посаде бомбардера.

„Једна велика драма у којој је срспски народ показао доброту, човекољубље, патриотизам. Они су показали огромну солидарност и одавде, са овог места је пет стотина младића, Американаца, Енглеза, нешто мало Италијана и Француза отишло својим кућама и у слободу“, рекао је Радош Бајић.

Мисија евакуације са импровизованог аеродрома на Галовића Пољу једна је од највећих у историји светског ваздухопловства.

Да исприча своју причу припрема се велика филмска интернационална екипа коју ће поред „Контраст Студија“, сачињавати и амерички и други страни продуценти са којима су разговори у току.

Пред њима и аутором је тежак задатак, да иако није историјска реконструкција не одступају од историјских чињеница.

„Ми правимо једно сопствено виђење наше приче, једну имагинарну причу, значи о људима који су представници тог времена. То је једна уметничка призма, једна филмска нарација о догађајима и људима који су практично хероји тог времена“, истакао је Бајић.

Идеја за пројекат „Ваздушни мост“ постоји одавно. Половином прошле године Радош Бајић је позван да буде први аутор овог великог и значајног пројеката, а у раду на сценарију ће поред тимова историчара, експерата, консултаната, учествовати и наши најзначајнији драматурзи и
сценаристи, али и млади талентовани аутори.

„Ја учим кроз овај пројекат, упознајем се са историјским чињеницама. Све ово велики је изазов и обавеза за мене као млађег члана овог тима, да помогнем и да дам свој допринос да ова прича буде интересантна“, рекао је косценариста Страхиња Маџаревић.

Према плану продукције очекује се да ће снимање Ваздушног моста трајати две године, на локацијама у Србији и у свету, а да се свечана премијера пројекта може очекивати на јесен 2021.године.

Аутор: СИЛВИЈА ПАШАЈЛИЋ

Извор: РТС

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Пратите нас на друштвеним мрежама: