fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

RAĐA, PETROVIĆ: REČENO NAM JE DA NAPUSTIMO POSTOLjE 1995.

Trenutak kada hrvatski reprezentativci napuštaju dvoranu prije dodjele medalja reprezentaciji Jugoslavije

Trenutak kada hrvatski reprezentativci napuštaju dvoranu prije dodjele medalja reprezentaciji Jugoslavije

Hrvatski sportski portali, uoči EP u košarci, navode da Hrvatska nije osvojila medalju ni na jednom takmičenju od časa kada su napustili pobjedničko postolje na prvenstvu u Grčkoj i izbjegli da saslušaju himnu tadašnjeg prvaka SR Jugoslavije.

Nakon te bronze u Atini, godinama je hrvatska košarka doživljavala šamare, bolne poraze i gorka razočaranja.

Hrvatska je te 1995. godine sa Kukočem , Rađom, Aleksandrom Petrovićem (kao selektorom) Vrankovićem i dugim poznatim igračima izgubila od Sabonisove Litvanije, a onda u polufinalu savladala Grčku, koja je izgubila prethodno od SR Jugoslavije.

Jugoslavija je u finalu savladala Litvance uz fenomenlanu igru Saše Đorđevića (sadašljeg selektora) koji je postigao više od 40 koševa.

Neki od hrvatskih igrača i trenera danas priznaju da odluku o napuštanju postolja nisu donijeli oni već politika.

Hrvatski portali priznaju da je tadašnja SR Jugoslavija sa Divcem, Bodirogom, Đorđevićem, Danilovićem, Paspaljom, Savićem, Tomaševićem… bila izuzetan tim, ali okrivljuju tadašnjeg generalnog sekretara FIBE Boru Stankovića da je izvršio uticaj na sudije koje su, navodno, svirale protiv Grka u polufinalu.

Međutim, dio hrvatskih košarkaških radnika navodi da bez Bore Stankovića Hrvatska ne bi ni igrala na Olimpijadi 1992. godine.

Dino Rađa, veliki hrvatski i eks jugoslovenski centar, navodi da su to stvari o kojima danas nema smisla razgovarati.

„Bila su to neka sasvim druga, nenormalna vremena…Sad kad zavrtim film u glavi, znam da je to bio nesportski čin, da ta reakcija nije bila primjerena, ali šta sad da radim, vrijeme ne mogu vratiti“ – navodi Rađa za hrvatske portale.

Aleksandar Petrović, tadašnji selektor, podsjeća da se sve dešavalo mjesec dana prije Oluje, „te da su u BiH trajali sukobi i da su se dešavali zločini“.

„Atmosfera je bila ekstremno naelektrisana i rukovodstvo Košaraškog saveza dobilo je sugestiju iz državnog vrha da, čim primimo medalje, siđemo sa podija i izbjegnemo da slušamo njihovu himnu“ – precizira Petrović.

On ne zna da li su tačne tvrdnje da je direktno Franjo Tuđman izdao takvu naredbu.

„Moguće, ali ne znam sa sigurnošću. Pitajte Mirka Novosela on je cijelo vrijeme bio na linku sa državnim vrhom. Nama je samo saopštena odluka i mi smo je prihvatili“- navodi Petrović.

On smatra da je to bila velika greška, ali da je tada bilo nemoguće odvojiti sport od politike.

Od osamostaljenja Hrvatske 1992. godine reprezentacije te zemlje nikada u zvaničnoj utakmici nije dobila SR Jugoslaviju, Srbiju i Crnu Gori niti, poslije, Srbiju.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

Srpsko stanovište i srpsko-hrvatski odnosi – Jadovno 1941.

DRAGAN PETROVIĆ: POSTOJI LI SRPSKA STRATEGIJA U …

20 godina od “Oluje”: Svet nek zna da bol ne prolazi – Jadovno …

Uskoro bi Hrvatska mogla od Srbije da traži i prihvatanje …

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: