Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Prota Dušan Subotić ponovo u srcu zavičaja

Datum objave: nedelja, 29 aprila, 2018
Objavljeno u Jasenovac
Veličina slova: A- A+

Najvažnije djelo prote Dušana Subotića, u duhovnom smislu, jeste gradnja novog Hrama Pokrova Presvete Bogorodice u Gradiški, veleljepne građevine u srpsko-vizantijskom stilu izgrađene 1927. godine, a koji je porušen 1941. godine.

U Gradiški će 5. maja biti otkrivena bista prote Dušana Subotića, otvorena izložba, promovisana knjiga i prikazan dokumetarno-igrani film o svešteniku koji je pet puta biran za narodnog poslanika Kraljevine Srba, Hravata i Slovenaca i Kraljevine Jugoslavije.
Prota Dušan Subotić

Priredio: Milorad MALEŠEVIĆ

U Gradiški će 5. maja biti otkrivena bista prote Dušana Subotića, otvorena izložba, promovisana knjiga i prikazan dokumetarno-igrani film o svešteniku koji je pet puta biran za narodnog poslanika Kraljevine Srba, Hravata i Slovenaca i Kraljevine Jugoslavije.

Organizator cjelodnevne manifestacije “Dušan Subotić, prota stradalnik” jeste Zavičajni muzej Gradiška, a pokretači ideje da se na ovakav način otrgnu od zaborava lik i djelo prote Subotića su direktor Muzeja Bojan Vujinović i pravoslavni teolog Dario Drinić.

Drinić, koji je i autor knjige o proti Dušanu Subotiću, kaže da je sve spremno da se, na dan kada su ustaše u Banjaluci ubile protu Subotića i vladiku banjalučkog Platona, Gradiška na pravi način oduži svom velikanu.

“Knjiga je u štampi, bista koju je radio gradiški akademski vajar Mladen Stajčić izlivena je i treba da dođe iz Srbije, a film koji režira novinar Milan Pilipović u fazi je montaže.

Mogu ponosno da kažem da ulazimo u završnu fazu svih aktivnosti koje, što se tiče filma, traju tri mjeseca, a knjige dvije godine”, navodi Drinić.

On naglašava da će se prota Subotić, koji je bio nepravedno zaboravljen, na reprezentativan način vratiti u svoju Gradišku, te da je iz Kanade stiglo i njegovih pet ordenja, koja će biti predstavljena na izložbi i poklonjena Zavičajnom muzeju Gradiška. Njih je prota Subotić dobio za vrijeme svog društveno-političkog djelovanja.

“Mislim da je to ordenje i najvrednije jer ga je taj čovjek nosio na svojim grudima – to je direktna fizička veza sa njim. Takođe, akademski slikari Mile Sredojević i Branko Jungić pripremili su umjetničke slike prote Subotića, koje će biti predstavljene na izložbi”, najavljuje Drinić.

On ističe da je prota Dušan Subotić ličnost koja u sebi sabira Lijevče polje i Gradišku, oličenje ovog grada i Krajine.

“Bio je buntovnik i narodni tribun, vođa, paroh, sveštenik, ali i politički radnik. On je sveobuhvatna ličnost”, poručuje Drinić.

On navodi da će 5. maja bista prote Dušana Subotića biti otkrivena u gradskom parku u 11.00 časova.

Izložba i promocija knjige biće priređeni u 12.00 časova u Zavičajnom muzeju. Biće iloženi originalni dokumenti, arhivska građa i fotografije.

Uveče će u Kulturnom centru biti premijerno prikazan dokumentarno-igrani film iza kojeg su stale mnoge institucije, kao i Njegovo preosveštenstvo episkop banjalučki Jefrem.

Drinić očekuje da će ovoj manifestaciji prisustvovati unuka prote Subotića Dušanka Subotić Homen i drugi potomci.

Prota Dušan Subotić, sin sveštenika Jove i Marije, rođen je 1884. godine u Gradiški, u kući blizu Hrama Pokrova Presvete Bogorodice.

Završio je osnovnu školu u Gradiški, Bogosloviju u Reljevu, a rukopoložen je 1906. godine za paroha u selu Laminci, kod Gradiške, gdje ostaje do 1912. godine, kada postaje gradiški prota.

U vrijeme Prvog svjetskog rata prota Subotić je bio četiri godine u zatvoru u Banjaluci i Zenici, nakon čega se vraća u Gradišku i formira narodna vijeća, a 1818. godine postaje član Radikalne stranke.

Za narodnog poslanika bio je biran pet puta – 1920, 1923, 1925, 1935. i 1938. godine.

Najvažnije njegovo djelo, u duhovnom smislu, jeste gradnja novog Hrama Pokrova Presvete Bogorodice u Gradiški, veleljepne građevine u srpsko-vizantijskom stilu izgrađene 1927. godine, a koji je porušen 1941. godine.

Prota Dušan Subotić mučenički je stradao 5. maja 1941. godine od ustaške ruke, zajedno sa vladikom Platonom, a narod gradiškog kraja prenosi legendu da je uhapšen, svezan za kola i tako odveden iz Gradiške u Banjaluku.

Stradao je jer je bio paradigma srpstva, pravoslavlja i političkog djelovanja, a ustaše su se plašile da ne pobuni narod Potkozarja i Lijevča polja.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Predstavljen projekat “Dušan Subotić, proto stradalnik …
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top