Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Promovisana knjiga “Srebrenički krug” Dragana Vujičića

Datum objave: sreda, 16 decembra, 2015
Veličina slova: A- A+

U Istočnom Novom Sarajevu danas je predstavljena knjiga “Srebrenički krug” novinara i publiciste iz Beograda Dragana Vujičića i prikazan film “Srebrenica-izdani grad” reditelja Ole Fluma.

 U Istočnom Novom Sarajevu danas je prodstavljena knjiga "Srebrenički krug" novinara i publiciste iz Beograda Dragana Vujičića i prikazan film "Srebrenica-izdani grad" reditelja Ole Flumana.
U Istočnom Novom Sarajevu danas je prodstavljena knjiga “Srebrenički krug” Dragana Vujičića

Vujičić je naglasio da je knjiga nastala kao odgovor na pokušaj donošenja rezolucije Savjeta bezbjednosti UN u julu ove godine o Srebrenici.

“Krenulo je kao feljton o Srebrenici u ‘Večernjim novostima’ nakon čega sam odlučio da tekstove objavljivane unazad 23 godine objedinim u knjigu dok nas u tome ne spreči neko sudskom zabranom”, rekao je Vujičić.

On je dodao da je za vrlo kratko vrijeme došao do zaključka da se može govoriti samo da u Srebrenici nije bilo genocida.

Vujičić je rekao da se ne može govoriti o 7.000 do 8.000 ubijenih ljudi i da je sve to jedna “šarada međunarodne zajednice”.

Prema njegovim riječima, imao je sreću da razgovara sa penzionisanim pukovnikom Vojske Republike Srpske Ratkom Škrbićem koji je prethodno radio studiju “Srebreničke podvale” i dokazao da je u pitanju “velika alhemija u stvaranju žrtava”.

“Na sve što se pozivam u knjizi postoje podaci i navodim izvore. Svi dokazuju da se u Srebrenici nije dogodio to što se tvrdi da se dogodilo. Ratni zločin se dogodio, bilo je streljanja za koje mora da se odgovara, kao i skrivanja leševa, ali nije bilo genocida”, rekao je on.

Vujičić je dodao da je srpski narod sa obje strane Drine bio pred momentom da bude žigosan trajno u istoriji kao narod koji je počinio genocid.

On će knjigu “Srebrenički krug” promovisati 25. decembra u Kragujevcu, a u Banjaluci 9. januara, na Dan Republike Srpske.

Istoričar iz Beograda Miloš Milojević rekao je da je ova knjiga zanimljiva za čitaoca koji događaje u Srebrenici posmatra kroz istoriju i koji nije proživio ratna dešavanja.

“Ona je zato zanimljivija čitaocima u Srbiji nego u Republici Srpskoj, koji znaju šta se tačno dešavalo i u Srebrenici i tokom rata”, rekao je on.

Milojević je dodao da je važno da je knjiga izdata nakon 20 godina od tih dešavanja kada su Srbi bili izloženi žestokoj medijsko-propagandnoj ofanzivi.

 

Izvor: srna

 

Vezane vijesti:

Promovisana knjiga „Srebrenički Krug“

Vujičić: U Srebrenici prvo stradala istina

Da mlade više ne bude sramota zbog „Srebrenice“

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top