fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Promovisana knjiga „Diverzija na tuzlanskom Trgu kapija“

U Beogradu je promovisana knjiga „Diverzija na tuzlanskom Trgu kapija“, autora general-potpukovnika u penziji Ilije Brankovića, koja daje odgovore na događaje od 25. maja 1995. godine za koje je nepravedno osuđen nekadašnji general Vojske Republike Srpske Novak Đukić.

Beograd: Promocija knjige Foto: SRNA
Beograd: Promocija knjige Foto: SRNA

Branković ističe da je kao šef vještaka na ovom slučaju odmah vidio „ogromnu laž natovarenu na leđa njegovog naroda, dece, unuka“.

„Kada sam video tu laž rekao sam generalu Đukiću da ću, ako preživim ovo što nameravam da dokažem, napisati knjigu o njemu, čoveku koji je imao šest tužilaca i nijednog branioca, jer su i njegovi branioci i veštaci bili njegovi tužioci, bez ikakvog uvida u ono što stvarno jeste“, rekao je Branković.

On je naglasio da je Đukić osuđen zato što je to tako moralo biti, dodavši da je godinama radeći na ovom slučaju dosta naučio o bombašima samoubicama i teroristima.

„Napisao sam ovu knjigu zato što mi je rečeno da, ako znam neku istinu o svom narodu, da sam velika zver ako je ne napišem, jer to će ostati. Ovim ja ispoljavam dug svom narodu“, rekao je Branković.

General-potpukovnik u penziji i recenzent knjige Petar Škrbić kaže da se višeznačnost ove knjige može svesti na dve najvažnije stvari – istinu i nepravdu.

„Knjiga je nastala sa motivom i željom da se dokaže istina da na tuzlanskom Trgu kapija nije eksplodirala granata i da ona nije uzrok teške tragedije tog 25. maja u 20.55 časova. Istina je ustanovljena, a argumenti koji je potkrepljuju postali su nepobitni“, rekao je Škrbić.

On je dodao da je utvrđeno i da se pouzdano zna da je podmetnuti eksploziv uzrok te tragedije, a ne granata za koju je Đukić osuđen.

„Sud BiH zanemaruje ovu istinu, nisu je detaljno ni razmatrali. Nasuprot toj istini, doneli su nekoliko presuda sa kojima na lažima zasnivaju svoje odluke da generala Đukića osude na 25 godina zatvora“, naglasio je Škrbić.

On je dodao da ustanovljena istina služi ne samo generalu Đukiću, već i srpskom narodu, te nauci i obrazovanju, jer bi bila šteta ako se ova knjiga ne bi proučavala i na vojnim akademijama. „Nadam se da će knjiga služiti i porodicama žrtava“, dodaje Škrbić.

Prema njegovim riječima, nepravda je učinjena prema generalu Đukiću, jer ako granata nije osnovni uzrok tragedije, onda on nije kriv.

„Nepravda pogađa i porodice žrtava, jer su one obmanute lažima o krivcu i tako na osnovu pogrešnih podataka počele su da mrze nedužnog čoveka“, ističe Škrbić.

General-major u penziji Vidosav Kovačević rekao je da je autor u knjizi pokazao da je general Đukić osuđen kao Srbin i politički krivac, dok je za sam zločin odgovoran neko drugi, te da je ovaj slučaj samo paradigma svih krivica za koje je srpska strana optužena u ratu u BiH.

Sud BiH osudio je generala Novaka Đukića da je kao komandant Taktičke grupe „Ozren“ Vojske Republike Srpske 25. maja 1995. godine naredio granatiranje Tuzle, te da je zbog toga na Tuzlanskoj kapiji ubijena 71 osoba.

Đukić je pušten iz zatvora u februaru 2014. godine, nakon što je Ustavni sud BiH, zbog pogrešne primjene zakona, ukinuo presudu, kojom je bio osuđen na 25 godina zatvora, a Sud BiH mu je u junu 2014. godine smanjio kaznu na 20 godina.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Banjaluka: Promocija knjige o „Tuzlanskoj kapiji“ | Jadovno 1941.

Tuzlanska kapija – falsifikat | Jadovno 1941.

Istina o zločinu na trgu u Tuzli | Jadovno 1941.

Veštak montirao Tuzlansku kapiju | Jadovno 1941.

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: