fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Промовисана књига „Диверзија на тузланском Тргу капија“

У Београду је промовисана књига „Диверзија на тузланском Тргу капија“, аутора генерал-потпуковника у пензији Илије Бранковића, која даје одговоре на догађаје од 25. маја 1995. године за које је неправедно осуђен некадашњи генерал Војске Републике Српске Новак Ђукић.

Београд: Промоција књиге Фото: СРНА
Београд: Промоција књиге Фото: СРНА

Бранковић истиче да је као шеф вјештака на овом случају одмах видио „огромну лаж натоварену на леђа његовог народа, деце, унука“.

„Када сам видео ту лаж рекао сам генералу Ђукићу да ћу, ако преживим ово што намеравам да докажем, написати књигу о њему, човеку који је имао шест тужилаца и ниједног браниоца, јер су и његови браниоци и вештаци били његови тужиоци, без икаквог увида у оно што стварно јесте“, рекао је Бранковић.

Он је нагласио да је Ђукић осуђен зато што је то тако морало бити, додавши да је годинама радећи на овом случају доста научио о бомбашима самоубицама и терористима.

„Написао сам ову књигу зато што ми је речено да, ако знам неку истину о свом народу, да сам велика звер ако је не напишем, јер то ће остати. Овим ја испољавам дуг свом народу“, рекао је Бранковић.

Генерал-потпуковник у пензији и рецензент књиге Петар Шкрбић каже да се вишезначност ове књиге може свести на две најважније ствари – истину и неправду.

„Књига је настала са мотивом и жељом да се докаже истина да на тузланском Тргу капија није експлодирала граната и да она није узрок тешке трагедије тог 25. маја у 20.55 часова. Истина је установљена, а аргументи који је поткрепљују постали су непобитни“, рекао је Шкрбић.

Он је додао да је утврђено и да се поуздано зна да је подметнути експлозив узрок те трагедије, а не граната за коју је Ђукић осуђен.

„Суд БиХ занемарује ову истину, нису је детаљно ни разматрали. Насупрот тој истини, донели су неколико пресуда са којима на лажима заснивају своје одлуке да генерала Ђукића осуде на 25 година затвора“, нагласио је Шкрбић.

Он је додао да установљена истина служи не само генералу Ђукићу, већ и српском народу, те науци и образовању, јер би била штета ако се ова књига не би проучавала и на војним академијама. „Надам се да ће књига служити и породицама жртава“, додаје Шкрбић.

Према његовим ријечима, неправда је учињена према генералу Ђукићу, јер ако граната није основни узрок трагедије, онда он није крив.

„Неправда погађа и породице жртава, јер су оне обмануте лажима о кривцу и тако на основу погрешних података почеле су да мрзе недужног човека“, истиче Шкрбић.

Генерал-мајор у пензији Видосав Ковачевић рекао је да је аутор у књизи показао да је генерал Ђукић осуђен као Србин и политички кривац, док је за сам злочин одговоран неко други, те да је овај случај само парадигма свих кривица за које је српска страна оптужена у рату у БиХ.

Суд БиХ осудио је генерала Новака Ђукића да је као командант Тактичке групе „Озрен“ Војске Републике Српске 25. маја 1995. године наредио гранатирање Тузле, те да је због тога на Тузланској капији убијена 71 особа.

Ђукић је пуштен из затвора у фебруару 2014. године, након што је Уставни суд БиХ, због погрешне примјене закона, укинуо пресуду, којом је био осуђен на 25 година затвора, а Суд БиХ му је у јуну 2014. године смањио казну на 20 година.

Извор: СРНА

Везане вијести:

Бањалука: Промоција књиге о „Тузланској капији“ | Јадовно 1941.

Тузланска капија – фалсификат | Јадовно 1941.

Истина о злочину на тргу у Тузли | Јадовно 1941.

Вештак монтирао Тузланску капију | Јадовно 1941.

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: