Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Promovisana antologija “Prognani Orfeji” Nenada Grujičića

Datum objave: petak, 2 decembra, 2016
Objavljeno u Knjige i feljtoni
Veličina slova: A- A+

U Zemunu je predstavljena antologija srpske izbjegličke poezije Nenada Grujičića pod nazivom “Prognani Orfeji”.

U Zemunu je promovisana antologija srpske izbjegličke poezije Nenada Grujičića pod nazivom "Prognani Orfeji", jedinstveno izdanje u kom je svoje mjesto našla poezija pjesnika, koji su izbjegli ili protjerani iz svojih rodnih krajeva u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini /BiH/, i Kosovu i Metohiji /KiM/.
Zemun – promovisana poezija “Prognani
orfeji” Foto: SRNA

Ovo jedinstveno izdanje u kome je mjesto našla poezija pjesnika koji su izbjegli ili protjerani iz rodnih krajeva u Hrvatskoj, BiH i sa Kosova, predstavljeno je sinoć u zemunskoj biblioteci “Sveti Sava”.

Grujičić, koji je direktor kulturne institucije “Brankovo kolo”, istakao je u uvodnoj besjedi da je i sam Branko Radičević, veliki srpski pjesnik po kome ta kulturna institucija nosi ime, bio “prognani Orfej”.

“U Brankovom rodnom gradu Slavonskom Brodu u Hrvatskoj više nema obeležja njegovog imena, ni traga o njemu. U Slavonskom Brodu 1992. godine srušen je Brankov spomenik /rad vajara Jovana Soldatovića/, koji se nalazio pred osnovnom školom i više nikad nije podignut. Ta škola u Slavonskom Brodu je pre rata na prostorima bivše Jugoslavije nosila ime Branka Radičevića”, naveo je Grujičić.

On je rekao da je na mapi misije “Brankovog kola” veoma važan grad Zemun, u kome je od 1830. do 1835. godine živio Radičević, veliki pjesnik srpskog romantizma.

Govoreći o antologiji “Prognani Orfeji”, književni kritičar Marija Sloboda istakla je da je ta knjiga svojevrsna srpska “tuga i opomena”, proistekla iz doba u kome živimo.

“Ovo je knjiga iznikla iz novog ciklusa istorijske drame našeg podneblja, knjiga u kojoj su zastupljeni pesnici koji su na sopstvenoj koži osetili vatru rata, izbeglištva i progona krajem dvadesetog veka i to iz Hrvatske, BiH i sa Kosova i Metohije”, navela je Sloboda.

Književni kritičar Tijana Mitrović istakla je na promociji da antologija “Prognani Orfeji” ostaje u amanet novim generacijama da se podsjete i nikada ne zaborave još jedno stradanje srpskog etnosa.

“Grujičić je poput Apolona koji je Orfeju dao liru oličenu u ovoj dragocenoj antologiji. Njome je Grujičić omogućio našim pesnicima da se njihova pesma daleko i navek čuje”, naglasila je Mitrovićeva.

Na promociji antologije u Zemunu, svoje pjesme govorili su istaknuti srpski pjesnici iz Hrvatske, BiH i sa Kosova i Metohije Miloš Kordić /”Jesen na Baniji”/, Mićo Cvijetić /”Povijest o biblioteci u Sarajevu”/, Radomir Dimić /”Doručak u Prištini”/, Sava Krneta /”Juni na carini u Strmici”/, Milan Pađen /”Petrinja, povratak”/, Dušan Đaković /”Trepet duše”/, Nikola Korica /”Oksidacija vremena”/ i Miloš Bajić /”Poslije deset godina”/.

Istaknuti dramski umjetnik Vico Dardić govorio je pjesme preminulih srpskih pjesnika zastupljenih u antologiji “Prognani Orfeji”, između ostalih, pjesme Darinke Jevrić, Luke Štekovića, Branka Čučka, Slobodana Kostića, Milana Mirića.

U antologiju “Prognani Orfeji”, ušle su i pjesme mladih pjesnika, njih 13, koji su u vrijeme proteklog rata još bili djeca, ili su tek stupili u punoljetstvo – Nikola Paripović, Goran Gavrić Grga, Slobodan Jović, Milan Rakulj, Marko Kovačević, Maja Solar, Dajana Petrović, Branimir Kršić, Milan Nikolić, Tatjana Bijelić, Dragica Ždralić i Tanja Stupar Trifunović.

Kako je istaknuto na promociji antologije, na njih je izbjegličko iskustvo ostavilo dubok i neizbrisiv trag, “preliven u melodiju maternjeg jezika”.

Izdavač antologije “Prognani Orfeji” je kulturna institucija “Brankovo kolo”.

Izvor: SRNA

 

Vezane vijesti:

„PROGNANI ORFEJI“, PRVA IZBJEGLIČKA PJESNIČKA ANTOLOGIJA NA BALKANU

PROMOVISANA ANTOLOGIJA POEZIJE „PROGNANI ORFEJI“
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top