Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Promovisana antologija poezije “Prognani Orfeji”

Promocija knjige Prognani Orfeji u Prijedoru

Promocija knjige “Prognani Orfeji” u Prijedoru

Antologija izbjeglih srpskih pjesnika “Prognani Orfeji”, promovisana je večeras u Galeriji “`96” u Prijedoru.

Antologija srpske izbjegličke poezije sa područja Hrvatske, BiH i Kosova i Metohije s kraja 20. vijeka objavljena je prije četiri dana u izdanju kulturne institucije “Brankovo kolo” i večeras je prvi put promovisana.

Antologiju je sastavio direktor “Brankovog kola” Nenad Grujičić koji je istakao da je ova knjiga posebna zbog toga što se ovom tematikom na Balkanu i šire do sada niko nije bavio.

U antologiji čitaoci mogu naći 116 pjesnika, od najstarijih, rođenih prije Drugog svjetskog rata, pa do najnovijih koji su još bili djeca u vrijeme izbjeglištva i progona u ratovima s kraja dvadesetog vijeka.

Grujičić kaže da je uvrstio samo pjesnike koji su na sopstvenoj koži osjetili vatru najnovijeg rata u drami prisilnog napuštanja kućnog praga.

On navodi da antologija pokušava da poezijom, kao najvišim oblikom pismenosti, predoči dramu ljudskog bića u izbjeglištvu i progonu poslije ratova na Balkanu.

“Kada se nadnosimo nad ovom knjigom sjetimo se prognanog pjesnika Ovidija iza koga je, kada je sve izgledalo beznadežno, nakon toliko vekova ostalo svetsko pesničko delo, a od rimskih vladara toga vremena ne pamtimo gotovo ništa”, rekao je Grujičić, predstavljajući knjigu.

O knjizi su govorile Dragana Kragulj i Aleksandra Marilović, a pjesme iz antologije kazivala je glumica Pozorišta Prijedor Zorica Jojić.

Ovo je peta antologija koju potpisuje Nenad Grujičić. Prethodile su joj antologija posvećena narodnom blagu – ojkači, uslijedio je Almanah stihova povodom 20 godina edicije “Stražilovo”, zatim Opšta antologiju srpske poezije od 1847. do 2000.godine i Panorama poezije Brankovog kola “Da dopletem venac započeti”.

Antologija izbjeglih srpskih pjesnika “Prognani Orfeji” tek će imati svoje promocije početkom avgusta u Beogradu i Novom Sadu, a u septembru na “Brankovom kolu”.

Večeras je predstavljena i Grujičićeva knjiga “Svetlica” koja je izašla u izdanju beogradske “Prosvete”. Sačinjena je od pjesama pisanih 14 godina o zavičaju, djetinjstvu, poeziji, ljubavi.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

“prognani orfeji”, prva izbjeglička pjesnička antologija na …

Promocija “Kninske Krajine 5” i knjige “Riđane i bratstvo …

“(h)istorija osušene zbilje” – o strategiji “noža i križa”

 

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: