fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

„Prognani Orfeji“, prva izbjeglička pjesnička antologoija na Balkanu

Knjiga poezije „Prognani Orfeji“
Knjiga poezije
„Prognani Orfeji“

Knjiga poezije „Prognani Orfeji“, prva izbjeglička pjesnička antologija na Balkanu, pojavila se danas u knjižarama, uoči obilježavanja Dana sjećanja na stradale i prognane Srbe, 5. avgusta.

Izdavač jedinstvene antologije je kulturna institucija „Brankovo kolo“ sa sjedištem u Sremskim Karlovcima.

Antologiju je sastavio pjesnik Nenad Grujičić, direktor „Brankovog kola“, a u njoj je našlo 116 pjesnika iz Hrvatske, BiH, kao i sa Kosova i Metohije.

U antologiju su uvršteni samo oni pjesnici koji su u ličnom iskustvu osjetili vatru najnovijeg rata u drami prisilnog napuštanja kućnog praga.

Većina pjesnika svoje novo stanište pronašla je u Srbiji, ali i u Evropi, Kanadi, Australiji, kao i u drugim dijelovima svijeta.

Moto antologije oličen je dvostihom Branka Miljkovića: „Ne znaju kuće gdje odoše ljudi, nit` pozna jutro one koje budi“.

„Pesnička (ljudska) reagovanja na izbeglištvo su podudarna i različita, onda opet poklopljena sa univerzalnim doživljajem nesreće velikih razmera, sa sićušnim čovekom pred Bogom“, naveo je Grujičić u predgovoru.

Među uvrštenim pjesnicima nalaze se Duško Trifunović, Dara Sekulić, Vladeta Vuković, Miloš Kordić, Stevan Tontić, Radoslav Zlatanović, Anđelko Anušić, Dejan Gutalj, Branko Čučak, Milena Severović, Radomir Stojanović, Nebojša Devetak, Slobodan Kostić, Goran Simić, Radosav Stojanović, Đorđo Sladoje, Emsura Hamzić, Zdravko Krstanović i Boro Kapetanović.

Tu su i Tatjana Lukić, Mošo Odalović, Branko Brđanin Bajović, Svetislav Vlahović, Đorđe Vranješ, Dušan Đaković, Ranko Čolaković, Milka Božić, Đorđe Nešić, Dušan Praća, Goran Sarić, Sava Krneta, Mirko Žarić, Dragoslav Dedović, Željko Pržulj, Miloje Dončić, Mićo Cvijetić, Ružica Komar, Goran Vračar, Milan Pađen, Golub Jašović i Mićo Jelić Grnović.

U antologiji su se našli i Ivančica Đerić, Željko Grujić, Živojin Rakočević, Radomir D. Mitrić, Milica Jeftimijević Lilić, Radomir Dimić, Branislav Zubović, Tanja Stupar Trifunović, Maja Solar, Marko Kovačević, Dajana Petrović, Milan Rakulj, Nikola Paripović i drugi.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

Promocija “Kninske Krajine 5” i knjige “Riđane i bratstvo …

„(h)istorija osušene zbilje“ – o strategiji „noža i križa“

Promocija zbornika „Srbi u Hrvatskoj od konstitutivnog …

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: