Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Promocija knjige „Zadnja linija odbrane“: Da se ne zaboravi

Spomen-knjiga “Zadnja linija odbrane“, čiji je priređivač Udruženje boraca ratova 1990. godine Crne Gore, promovisana je u prepunoj sali Društva crnogorsko-ruskog prijateljstva u Nikšiću.

U knjizi se nalazi pregled ratnih i političkih zbivanja od 1990. godine i biografija 315 palih boraca iz Crne Gore.

Poseban doprinos izradi knjige su dali direktor Udruženja Radan Nikolić i akademik Zoran Lakić koji je napisao predgovor knjige.

Na promociji knjige govorili su Andrija Mandić, predsjednik Nove srpske demokratije, Blažo Đurković, predsjednik Udruženja boraca ratova od 1990. godine Nikšić i Radan Nikolić.

Mandić: Pripadati srpskom narodu znači da, i u dobru i u zlu, budete sa svojim narodom

„Mi se sjećamo naših saboraca koji su položili svoje živote za odbranu otadžbine i ugroženog srpstva. Pripadati srpskom narodu znači da, i u dobru i u zlu, budete sa svojim narodom. Nas niko nije silom poslao na ratište, mi smo dali zakletvu da ćemo braniti svoju otadžbinu, koja je nastala još 1918. i u skladu sa tom zakletvom smo otišli da je branimo. Najbolji među nama položili su svoje živote ispunjavajući datu zakletvu. Međutim, zvanična Crna Gora povukla je još jedan sraman potez, ambasador Crne Gore Boro Vučinić položio je vijenac na spomenik ‘braniteljima u Dubrovniku, a to su isti oni koji su na zvjerski način ubijali naše vojnike“’, poručio je Andrija Mandić.

Mandić je istakao da ova knjiga brani obraz i da ova knjiga je zadnja linija odbrane naših saboraca.

„Mi smo ponosni na naše saborce, mi smo ponosni na njihove porodice, mi smo čuvajući Kosovski zavjet zajedno sa našim prijateljima iz Udruženja boraca ratova od 1990. godine odlučili da ne dopustimo da žrtve koje su podnesene padnu u zaborav. Za razliku od nas neki su izdali ove žrtve, oni smatraju da Crna Gora ne pripada pravoslavnom civilizacijskom krugu pa su samim tim postali sluge NATO pakta. Za razliku od njih nekadašnjem rukovodstvu SRJ moramo odati svako priznanje jer su čvrsto stali u odbranu srpskog naroda, stvarajući Republiku Srpsku. Mlađe generacije ne smiju prihvatiti da je izdaja koju je počinila i čini vlast u Crnoj Gori neka vrijednost, jer izdaja je izdaja i to se mora jasno reći. Naročito divljenje porodicama poginulih, porodicama naših saboraca, porodicama naših heroja. Slava im“, poručio je on.

Nikolić: Ova knjiga objektivno prikazuje rušenje SFRJ i agresiju na SRJ

Ova knjiga nastoji da objektivno prikaže rušenje SFRJ i agresiju Na SRJ koja je imala sva obilježja međunarodnog terorizma. Ova knjiga pokazuje ko je bio vojska, a ko paravojska, rekao je Radan Nikolić.

„Ova knjiga ne brani samo pale borce već brani i Crnu Goru, koja je nažalost početkom 21. vijeka potpala pod političko tutorstvo svojih neprijatelja, istih onih neprijatelja koji su mučili i likvidirali naše momke iz Nikšićko-šavničke grupe, kao i izvršili teški ratni zločin nad osam pripadnika Barske grupe po njihovom zarobljavanju u okolini Neuma u aprilu 1992. godine. Kada su Hrvati sredinom juna 1993. godine predali njihove posmrtne ostatke sedam od osam skelata nije imalo glavu, a što potvrđuje da su umoreni na najsvirepiji način. Zbog laži koje se danas plasiraju o našim saborcima imamo situaciju da se njihova djeca ustručavaju da u društvu kažu da im je otac poginuo u prošlom ratu. Ova knjiga neće da svađa, ova knjiga hoće da miri. Nadamo se da će ova knjiga doći do velikog broja čitalaca i da će promijeniti stav javnog mnjenja prema našim saborcima“, poručio je Nikolić i pozvao aktuelnu crnogorsku vlast da preispita svoj odnos prema borcima koji su poginuli devedesetih kao i svoju spoljnu politiku koja je na štetu palih boraca, njihovih porodica i Crne Gore.

„Prilikom izdavanja ove knjige pomoć od države nijesmo imali, nijesmo dobili podršku ni od Vlade ni od njene komisije za raspodjelu novca od igara na sreću, a gradonačelnik Nikšića nije nas udostojio ni odgovora na naš zahtjev da simboličnim iznosom pomognu promociju knjige. Posebno hvala našem saborcu Andriji Mandiću i akademiku Zoranu Lakiću jer su svojim ukupnim autoritetom stali u odbranu naših palih boraca, hvala i VJ koja nam je dala podatke na raspolaganje. Naročito hvala porodicama poginulih boraca“, zaključio je Nikolić.

Đurković: Vođa „Montenegra“ je tvorac sintagme „rat za mir“

Dobro je što je ova knjiga zakasnila sa svojim izlaskom jer se sa ove distance još bolje i još jasnije vide neke stvari, poručio je Blažo Đurković.

„Vidimo da postoje dvije Crne Gore, jedna je ona za čiju slavnu tradiciju su pali naši saborci, a druga je ‘Montenegro’ i njen je nosilac i vođa tvorac sintagme ‘rata za mir’. Ova druga Crna Gora podiže spomenike fašistima, a odriče se svojih građana. Ova druga Crna Gora kolaborira sa onima koji su na genocidu napravili svoju etnički čistu državu. Ipak žrtvu preko 300 heroja hijene na vlasti ne mogu uprljati. Vječna slava palim herojima a njihovim porodicama želim sve najbolje i svaki napredak“, naglasio je Đurković.
Podsjetimo, ova spomen-knjiga je nastala kao otpor kolektivnom žigosanju boraca iz Crne Gore palim u ratovima 1991/1999. godine od strane aktuelne crnogorske vlasti i bezdušnih krivotvoraca novije istorije“, kazao je on.

Podsjetimo, ova spomen-knjiga nastala kao otpor kolektivnom žigosanju boraca iz Crne Gore palim u ratovima 1991/1999. godine od strane aktuelne crnogorske vlasti i bezdušnih krivotvoraca novije istorije.

Izvor: IN4S

Vezane vijesti:

Promovisana knjiga „Zadnja linija odbrane“ | Jadovno 1941.

Diplomatski skandal u Crnoj Gori: Sramno prema žrtvama

Paravojne jedinice Hrvatske napale su JNA 1. oktobra 1991.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: