Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

PROMOCIJA: Knjiga Radovana Pilipovića „Oreoli i senke”

Veličina slova: A- A+

U Beogradu će se u petak, 25. novembra 2016. u 19 časova u Kripti Hrama Svetog Save na Vračaru, održati promocija knjige „Oreoli i senke – rasprave iz istorije Srpske Pravoslavne Crkve u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj 1941-1945. godine“ autora Radovana Pilipovića.

Knjiga kroz 22 rasprave na različite teme pokriva martirsku istoriju Srpske Pravoslavne Crkve u Drugom Svetskom Ratu na prostoru Nezavisne Države Hrvatske, satelitske državne tvorevine Hitlerovog „Novog poretka“.

Knjiga „Oreoli i senke“
Knjiga „Oreoli i senke“

Rasprave i studije se odnose na stradanje srpskog vernog naroda, zatim sveštenstva i episkopata, uspone i padove kulture sećanja kod Srba, kao i spontano razvijanje poštovanja prosijavših novomučenika u drugoj polovini XX veka. Neki radovi su bili objavljivani u crkvenoj i naučnoj periodici, a neki se objavljuju po prvi put.

Od naslova se ističu: „Bosanska krajina u Drugom svetskom ratu“, „Kardinal Evgenije Tiseran i Srbi“, „Biskup banjalučki Alfred Pihler i Srbi“, „Pravoslavni hramovi kao mesta stradanja njihovih vernika“, „Pregled izvora o genodicu nad Srbima u NDH“, „Alojzije Stepinac i hrišćansko shvatanje istorije“, itd.

Publikacija je većeg formata i opremljena je faksimilima i drugim likovno-dokumentarnim prilozima. Knjigu je objavio Muzej žrtava genocida iz Beograda, a njeno objavljivanje je u sklopu realizacije  Protokola o saradnji koga su potpisali Arhiv Srpske Pravoslavne Crkve i Muzej žrtava genocida 31. marta 2016. godine.

Izvor: SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA


Tagovi:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top