fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Promocija knjige „Jasenovac – Aušvic Balkana – ustaška imperija okrutnosti“ prof. dr Gideona Grajfa

Srpska zajednica Perta je pod okriljem Saveta srpskih zajednica Zapadne Australije, a posebno ogromnim zalaganjem Nataše i Nenada Mlađenovića, te članova odbora Koste Mijatovića, Ilije Ilića i Nene Samac, u sredu, 28. oktobra 2020. godine imala posebnu privilegiju da prisustvuje  promociji monumentalne monografije, obimno dokumentovanog i bogato ilustrovanog dela „Jasenovac – Aušvic Balkana – ustaška imperija okrutnosti“  izraelskog istoričara i istraživača Instituta za holokaust prof. dr Gideona Grajfa.

Prof. dr Gideon Grajf

Nakon pomena ove knjige u avgustu mesecu i najave o široj prezentaciji, knjiga je predstavljena u Državnoj biblioteci Zapadne Australije najširem auditorijumu – svim zainteresovanim zajednicama i građanima Perta.

Promociji su prisustvovali predstavnici srpskih zajednica, pravoslavnih crkvenih opština, jevrejske zajednice – predstavnik Jevrejskog instituta za holokaust Džef Kaj, Vardan Vardanijan iz jermenske zajednice i drugi.

Promociju je u kraćem govoru blagoslovio protojerej Saša Stojanović u ime mitropolita Australijsko-novozelandskog Siluana, ističući da je istina o stradanju nevinih u Jasenovcu nasušna potreba svih. Voditelj programa  Ksenija Arhipova iz  ruske zajednice je zatim pozvala Nenada Mlađenovića, koji je pozdravio prisutne i istakao važnost prezentacije i zbog 75. godišnjice oslobođenja logora Jasenovac i pobede nad fašizmom.

On je pomenuo činjenice da svet nije znao mnogo, ili nije znao uopšte o postojanju koncentracionog logora Jasenovac, zatim  da je profesor Grajf potvrdio činjenicu o preko sedamsto hiljada žrtava. Gospodin Mlađenović je takođe  izneo činjenicu da je od strane ustaša u takozvanoj NDH skoro zatrta porodica Tesla, i između ostalog da je arhiva logora uništena pred njegovo oslobađanje.

Promocija knjige „Jasenovac – Aušvic Balkana – ustaška imperija okrutnosti“ prof. dr Gideona Grajfa u Pertu; FOTO: SRPSKI GLAS

Potom se prisutnima putem  video-prezentacija obratila književnica dr Biljana Đorović iz Beograda, recenzent knjige, borac  protiv informativnog mraka i revizionizma istorije koji se upravo dešava s činjenicama vezanim za Jasenovac. Ona je u svom izlaganju pomenula dela i mnoge funkcije profesora Grajfa i hronološki iznela podatke o njegovom radu  i najvažnije činjenice o knjizi „Jasenovac – Aušvic Balkana“, koja je štampana na engleskom, hebrejskom i srpskom jeziku, kao i oko tri hiljade stranica trilogije profesora Grajfa.

Pored  prvog toma o Jasenovcu,  drugi tom nosi naziv „Ustaško konačno rešenje pre nacističkog konačnog rešenja“ i treći: „Alojzije Stepinac , ustaški vikar – pokrsti se ili umri“.  Autorka Đorović je pomenula i druga dela koja su se bavila ovom tematikom i zaključila da profesor Grajf nesumnjivo zaslužuje Nobelovu nagradu za svoj pregalački rad i iznošenje istine o stradanju Srba, Jevreja i Roma u NDH.

Nakon ovog zanimljivog izlaganja, Nataša Mlađenović je pročitala poruku izdavača knjige Bobana Stojiljkovića („Knjiga Komerc“),  koji je između ostalog istakao važnost ovih izdanja u prevenciji zločina, za buduće generacije i za svetsku istoriju.

Nataša Mlađenović  je zatim pročitala deo eseja o nedavno preminuloj  gospođi Beatris Grajf, majci profesora Grajfa, koji je napisala Smilja Tišma, preživela dečjeg logora Jasenovac, poslanica srpskog parlamenta.

Beatris Grajf prošle godine u Beogradu, sa sinom Gideonom Grajfom (Foto: MSP/Slobodan Bibić)

Auditorijum je tako saznao još mnogo činjenica o brojnim nagradama profesora Grajfa, te izložbama koje je organizovao i da je njegova majka, takođe aktivni borac za iznošenje istine na svetlo dana, veliki prijatelj Srbije i Republike Srpske, bila najveći podržavalac rada svoga sina.

Promocija knjige „Jasenovac – Aušvic Balkana – ustaška imperija okrutnosti“ prof. dr Gideona Grajfa u Pertu; Gospođa Nataša Mlađenović; FOTO: SRPSKI GLAS

Naredni gost programa putem internet kontakta bio je dr Dušan Bastašić, predsednik udruženja „Jadovno 1941.“, iz Republike Srpske. On je takođe istakao značaj ogromnog uloženog rada profesora Grajfa, kao i onih koji pomažu da taj rad bude prezentovan javnosti, a isto tako problem revizionizma istorije i zločina. On je pomenuo i druga stratišta Drugog svetskog rata, između ostalog ostrvo Pag.

Promocija knjige „Jasenovac – Aušvic Balkana – ustaška imperija okrutnosti“ prof. dr Gideona Grajfa u Pertu; Dr Dušan Bastašić ; FOTO: Snimak ekrana

Potom je uspostavljena veza sa predstavnikom „Udruženja logoraša i potomaka“ Gojkom Rončevićem Mraovićem, preživelim logor Jastrebarsko, formiranog za decu Kozare, koji su partizani oslobodili 1942. godine. Gospodin Rončević je podsetio da je u NDH stradalo sedamdeset hiljada dece te da su logori za decu tokom istorije čovečanstva postojali smo u takozvanoj NDH.  Između ostalog pomenuo je i veliki doprinos ambasadora dr Ljiljane Nikšić, koja je u UN organizovala prvu izložbu o Jasenovcu i pomogla uspostavljanju saradnje sa Izraelom i profesorom Grajfom u cilju očuvanja sećanja i iznošenja istine o stradanju Srba, Jevreja i Roma u Drugom svetskom ratu.

Nakon ovog poučnog izlaganja, koje je sigurno pružilo mnogo do tada nepoznatih činjenica prilično zastupljenom mlađem delu auditorijuma,  umetnički deo prezentacije je bio ispunjen nastupom „Muzičke grupe Izvor“ pesmama „Tebe pojem“ Mokranjca i poznatom pesmom „Đurđevdan“, čiju istoriju nastanka je pročitala članica hora Aleksandra, te su prisutni saznali da je ova tužna pesma nastala u vozu smrti, koji je na đurđevdansko jutro 1942. godine zatočene Srbe iz Sarajeva povezao u nepovrat – u logor Jasenovac.

Promocija knjige „Jasenovac – Aušvic Balkana – ustaška imperija okrutnosti“ prof. dr Gideona Grajfa u Pertu; FOTO: SRPSKI GLAS

Nakon nastupa „Izvora“, uspostavljen je direktan video kontakt sa profesorom Grajfom, koji je već neko vreme pratio program. Koliko je vreme dozvoljavalo, on je održao jedno izuzetno upečatljivo i dragoceno predavanje, kojim je predstavio svoju knjigu „Jasenovac – Aušvic Balkana“, i motive koji su doveli do njenog stvaranja. Pre svega, profesor Grajf je hteo da prouči i prezentuje razlike između ova dva logora, jer je Jasenovac po brutalnosti i načinu torture nad logorašima bio drugačiji, što je profesora motivisalo da prvi put primeni  komparativnu  metodologiju u proučavanju  ovih logora. 

Oba logora su bila sinonimi necivilizacijske okrutnosti, oba su imenovana paklom na Zemlji,  osnovana od nacista i njihovih eksponenata, oba antihumane prirode, bez moralnog koda, osnovana s motivom „čistih nacija“ – nemačke, odnosno, hrvatske.

Promocija knjige „Jasenovac – Aušvic Balkana – ustaška imperija okrutnosti“ prof. dr Gideona Grajfa u Pertu; Nenad Mlađenović i Ksenija Arhipova; FOTO: SRPSKI GLAS

Takođe, zajedničko za oba logora bilo je likvidiranje logoraša bez ikakve samilosti. Aušvic, poznat je i kao „fabrika smrti“ jer je vršio neku vrstu industrijskog ubijanja, „održavanja čistoće“ kroz ubijanje gasom i kremacije,  a u Jasenovcu, poznatom po brutalnosti, se ubijalo direktnim kontaktom, ostrašćeno, mučenjem,  ekstremnije, krvavije, odnosno ručno – hladnim oružjem, jednom rečju divljim, varvarskim metodama, koje podsećaju na srednji vek. Istraživanjem ovih  zverskih  ubijanja, autor je izneo podatak o 57 različitih vrsta ubijanja, koje su se primenjivale u Jasenovcu.

Takođe, Jasenovac  karakterišu brutalna takmičenja u ubijanju. Ubijanje u Aušvicu se zataškavalo, za razliku od Jasenovca, a takozvano „finalno rešenje“ bilo je najpre pokretano od strane ustaša, a tek potom nemačkih nacista. Administrativna organizacija u Aušvicu je postojala i bila veoma razvijena, dok u Jasenovcu nije postojala uopšte. Zajedničko za oba logora, kao i za ostale logore između ostalog, bio je nedostatak hrane, prikladne odeće, prostora, sanitarija, nedostatak lekova i medicinskog tretmana i drugog. Nakon svog predavanja, profesor Grajf je nagrađen dugim aplauzom.

Promocija knjige „Jasenovac – Aušvic Balkana – ustaška imperija okrutnosti“ prof. dr Gideona Grajfa u Pertu

Koordinator i nosilac najvećeg udela  u velikom i odgovornom zadatku organizacije prve promocije u Australiji u multikulturalnoj zajednici knjige profesora Gideona Grajfa „Jasenovac – Aušvic Balkana“ profesor sociologije Nataša Mlađenović, za promociju je pripremila malu izložbu fotografija skulptura mlade srpske vajarke Katarine Tripković Pančić, kojima je umetnica učestvovala na izložbi „Istina o Jasenovvcu – Pravo na nezaborav“ prof.  Grajfa u Ujedinjenim nacijama 2018. godine.

Veliku zahvalnost gospođa Nataša izražava studiju  Perfect Iris Production koji je dobrovoljno pružio tehničke usluge montaže i snimanja promocije i postavljanja na Jutjub kanal, gde svi zainteresovani mogu da pogledaju ovaj snimak.

Za bilo koji etnicitet, kome pripadaju kako stradali u logorima NDH, tako oni od čije ruke su stradali, bitno je da istina ugleda svetlo dana, jer je to jedini način da se dođe do katarze i težnje da se nikada nešto slično ne ponovi, kakva god bi bila konstelacija tih etniciteta. A jasno je da je umanjivanje, prećutkivanje ili prikrivanje zločina – jednako saučešću s njim.

M. Dragović

Izvor: SRPSKI GLAS


Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: