fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

„Izraelska majka” jasenovačkih mučenika

Beatris Grajf bila je uporni borac protiv zaboravljanja velikih zločina počinjenih nad jevrejskim narodom, ali i nad Srbima i Romima stradalim tokom Drugog svetskog rata. Preminula je 12. septembra, u 94. godini.

Beatris Grajf prošle godine u Beogradu, sa sinom Gideonom Grajfom (Foto: MSP/Slobodan Bibić)

Gospođa Beatris Grajf, „izraelska majka” jasenovačkih mučenika – kako smo je mi, preživela deca jasenovačkog logora, zvali – preminula je u subotu, u 94. godini, u domovini u čije temelje je ugradila svoj život. Beatris Grajf je bila uporni borac protiv zaboravljanja velikih zločina počinjenih nad jevrejskim narodom, ali i nad Srbima, Romima i svim antifašistima stradalim tokom Drugog svetskog rata u nacističkim i ustaškim koncentracionim logorima. Bila je saradnik isto tako velikog Simona Vizentala, koji je svoj život posvetio traganju za istinom i za svakom jevrejskom žrtvom nacističkih logora smrti. Bila je i saborac Golde Meir, prve žene premijera Izraela, i u to vreme direktorka policije Izraela. Bila je prijatelj predsednika Udruženja preživelih iz Aušvica Moše Ha Eliona, koji je pre dve godine, zajedno s njom, bio gost Beograda.

Otkrivanju svakog stradališta i svake žrtve nacističkih logora smrti svoj život posvetio je i njen sin profesor Gideon Grajf, vodeći izraelski ekspert za Aušvic i Holokaust, koji je nosilac ordena predsednika Srbije i diplomatske titule viteza svetosavskog pacifizma. Profesor Grajf je pre samo desetak dana otvorio najveću izložbu o Jasenovcu u Spomen-parku „Kragujevački oktobar”. Tom prilikom promovisao je svoju trilogiju o genocidu i Holokaustu u NDH sa 2.500 stranica istorijskih dokaza i relevantnih svedočenja preživelih. Ovom istorijski važnom trenutku lično sam prisustvovala.

Gospođa Beatris je podržavala sve aktivnosti svog sina u zaštiti i negovanju nezaborava na postradale i nacistička stratišta na kojima su ostali životi Jevreja, Srba i srpske dece, čega sam, nažalost, bila svedok i ja. O tome je govorio i njen sin u intervjuu za „Politiku” pre dve godine.

Bila je saradnik Simona Vizentala, koji je život posvetio traganju za istinom i za svakom jevrejskom žrtvom nacističkih logora smrti. Bila je i saborac Golde Meir, prve žene premijera Izraela

Bila je veliki prijatelj Srbije, dala je veliki doprinos očuvanju kulture sećanja na zajedničko stradanje Srba i Jevreja. Gospođa Grajf je bila gost Republike Srbije i Republike Srpske, bila je na prijemu kod patrijarha srpskog Irineja, kao i kod ministra spoljnih poslova gospodina Ivice Dačića. Poslednji put je bila u Srbiji prošle godine, kada je prisustvovala međunarodnoj konferenciji povodom 20-godišnjice bombardovanja u Domu vojske, prisustvujući svim promocijama knjiga o Jasenovcu.

Dala je i nesumnjivu podršku otvaranju prva dva akademska centra „Sveti Sava i Jehuda Alkalaj” – 26. septembra 2019. u Beogradu i 20. novembra 2019. u Jerusalimu – a podržala je i angažovanje svog sina prof. Grajfa, u svojstvu predsednika Međunarodne komisije o Srebrenici.

O njenom posebnom osećanju za stradanje jasenovačkih mučenika svedoči i njena fotografija pored freske s likom Vukašina Mandrape u Hramu Svetog Save. Slučajnost je, ali ne mogu da ne tražim neku simboliku u tome što je ispustila svoju plemenitu dušu u danima kada srpska crkva i narod obeležavaju sećanje na stradanja novomučenika jasenovačkih.

Bila je i ostala veliki prijatelj srpskog naroda. Ja sam preživelo dete jasenovačkog mučilišta i gospođa Beatris Grajf će u mom sećanju ostati kao hrabra, odvažna i snažna žena koja se borila za istorijsku istinu o stradanjima u tom ustaškom logoru smrti. Žalim što nije bilo vremena da je primim i ugostim u Narodnoj skupštini, u svojstvu predsedavajućeg NS i narodnog poslanika.

Njena misija bila je sveta i velikomučenička.

Slava joj i hvala.

Autor:

Smilja Tišma, preživela dečjeg logora smrti „Jasenovac” i najstariji narodni poslanik aktuelnog saziva Narodne skupštine Srbije

Izvor: POLITIKA

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: